Pages

Isnin, 27 April 2020

Resipi Sedap Kerabu Pucuk Paku dengan Taugeh

Sebelum melangkah ke kamar beradu, kongsi dahulu salah satu lauk hidangan berbuka puasa kami petang tadi. Kami di LD, berbuka pada pukul 6:13 minit petang, mendahului lebih kurang satu jam dari waktu berbuka puasa di Malaya. Ketika ini mungkin keluarga dan saudara-mara di sana sedang menunaikan solat terawih, manakala kami terlebih dahulu telah menyelesaikannya memandangkan masuknya solat fardhu Isya'  di sini pada pukul 7:15 malam. Sekarang masa untuk berehat bersama keluarga. 

 Resipi Kerabu Pucuk Paku dengan Taugeh
Kerabu Pucuk Paku dan Taugeh yang Amie sediakan petang tadi laris betul. Firdaus pun ikut makan tapi dia hanya memilih kelapa dan udang sahaja. Apa istimewanya kerabu pucuk paku ini? Sebenarnya, menu biasa-biasa sahaja, menu kampung gitu.

 Resipi Kerabu Pucuk Paku dengan Taugeh
 Bahan-bahan:
10 batang paku pakis - ambil pucuk dan batangnya yang muda serta daun-daunnya - celur
1 cawan taugeh - celur
1/2 cawan isi udang segar - celur
1 cawan parutan kelapa - sangai hingga kuning keemasan
1/2 biji bawang besar - hiris
1 biji cili merah - hiris
garam / gula / perasa pilihan
1 sudu besar jus limau kasturi

Bahan tumbuk / kisar:
7 biji cili padi
3 ulas bawang putih - goreng
3 biji bawang merah - goreng
1 sudu kecil belacan - goreng
1 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut

Cara:
1. Dalam sebuah mangkuk besar, masukkan bahan tumbuk / kisar, udang, dan kelapa, garam / gula / perasa pilihan. Gaul sebati.
2. Seterusnya masukkan paku pakis dan taugeh, bawang besar dan cili merah.
3. Tuangkan jus limau kasturi.
4. Gaul semua bahan.
5. Hidangkan.

 Resipi Kerabu Pucuk Paku dengan Taugeh
Kerabu Pucuk Paku dengan Taugeh sudah habis masuk perut.... ahaks!

3 ulasan:

  1. Alhamdulillah
    Nampak sedap
    Selamat berbuka puasa

    BalasPadam
  2. Sedapnya kak... sussh betul nak dapat sayur sekarang ni, asik dapat kobis je

    BalasPadam
  3. Warisan Petani,
    terima kasih.

    Dana,
    betul tu, musim PKP susah sikit nak dapat sayur hijau, ni kebetulan ada di pasar.

    BalasPadam