Cerita kelmarin petang.
Salah satu lauk berbuka puasa, Labu Manis Masak Lemak dengan Ikan Masin.
Tiba-tiba teringin makan yang masin-masin pula.
Sempat bertelefon dengan Bonda sebelum berbuka puasa. Katanya, Ramadhan kali ini sangat mudah baginya, perut tak lapar walaupun hanya bersahur dengan kurma. Katanya lagi, waktu berbuka kurang selera makan. Mungkin rindu suasana berpuasa sebelum ini. Maklumlah, anak cucu ada yang jauh dan ada yang dekat, tapi pergerakan terbatas. Sabarlah Bonda. Moga Bonda sihat-sihat saja. Bonda tanya, juadah apa untuk berbuka puasa? Amie kata ada kerabu pucuk paku, ada ikan goreng dan masak lemak labu manis dengan ikan masin. Sedapnya ikan masin, kata Bonda! Betul tu. Membuka selera.
Inilah labu manis yang duduk menyendiri di sudut dapur. Hampir dua minggu labu manis ini kesepian.
Nampaknya dari kulit hijau bertukar warna menjadi kuning keemasan pula. Penjual labu manis kata, ini labu manis jenis pulut.
Jom kita olah labu manis ini menjadi hidangan yang enak untuk berbuka puasa. Biasanya kalau masak lemak ikan masin, Amie suka gunakan kunyit hidup dan daun kunyit untuk aroma yang segar. Sayangnya, Encik Suami sudah cantas kesemua daun kunyit. Katanya, nak pindahkan pokok kunyit sebaris dengan rumpun serai. Bila Amie tanya mana daun kunyit, katanya sudah dibuang dalam tong sampah, dan Majlis Daerah Lahad Datu sudah angkut masuk lori.... huhuhuuuuu!
Jomlah kita olah Labu Manis Masak Lemak degan Ikan Masin seperti di bawah ini. Amie gunakan ikan masin temparing. Amie tambahkan juga cili padi, tak banyak hanya 7 biji saja, sekadar pedas-pedas manja sebab memang dah ada sambal belacan menanti di meja makan... ahaks!
Bahan-bahan:
500 gram labu manis - kupas kulit dan potong dadu ikut saiz yang disukai
1 ekor ikan masin - rendam 10 minit - bersihkan - potong 5
1 batang serai - dititik
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar / tumbuk:
7 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
Cara memasak:
1. Masukkan santan cair, bahan kisar, serai dan labu manis ke dalam periuk.
2. Masak sehingga kuah mendidih, dan labu manis mulai empuk. Tambahkan serbuk kunyit.
3. Kemudian masukkan ikan masin, cili hijau dan cili merah serta santan pekat.
4. Gunakan apai sederhana dan kacau selalu.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Biarkan mendidih sebentar, dan kemudian padamkan api dapur.
Labu Manis Masak Lemak dengan Ikan Masin sudah terhidang di meja untuk lauk berbuka puasa!
Sedapnya sayur labu. Biasa makan sayur labu dengan ikan masin goreng. Belum pernah dicampur sekali. sedap juga rasanya ye kak?
BalasPadamAzhafizah,
BalasPadammasak sekali harung heheee...
masak lemak labu manis campor ikan masin, x pyh digoreng, pun sedap...sis tmbh asam keping satu..nk bg hilang hanyir ikan masin tu...cuba laa...
BalasPadam