Disember ini, tuan dapur semakin menyepikan diri. Apakan daya, ada tugas lain yang lebih penting dan menuntut sebahagian besar waktu untuk menyiapkannya. Terasa rindu untuk memasak di dapur, namun terpaksa meminta anak bujang, Fairuz masak apa yang patung untuk isi perut.
Dalam kesibukan itu pun, sempat jugalah masak sekali dua, seringkas-ringkasnya walaupun selera sebenarnya menuntut lebih daripada itu. Apa pun, Manuk Ballahan Lahad atau Ayam Masak Kampung, resipi masakan masyarakat Bajau ini menjadi pilihan untuk makan tengahari.
Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong 8 bahagian
500 gram labu kundur - kupas kulit dan potong dadu
1 batang serai - dititik
800 ml air
garam / gula / perasa pilihan
4 sudu besar minyak
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
20 biji cili padi
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk serta serai hingga wangi.
2. Masukkan daging ayam dan kacau rata.
3. Setelah daging ayam berubah warna, tambahkan air. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Masukkan labu kundur, dan masak sehingga ayam menjadi empuk.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
Senang saja nak masak Manuk Ballahan Lahad ini kan? Amie gunakan resipi yang Amie pernah masak di sini : Ayam Masak Kampung - Manuk Ballahan Lahad.
Saya kalau lauk pedas-pedas sikit ni memang terangkat lah makan nasi..tekak kampung, hehe
BalasPadamAla2 ayam masak cili api ya amie
BalasPadam