Pages

Selasa, 25 Ogos 2015

Sedapnya Daging Rusa Pekasam Masak Lemak Cili Padi!

Assalamualaikum.....
Salam sehati sejiwa buat pengunjung dapur mayaku ini. Terima kasih kerana masih sudi terus bertandang, dan selamat datang buat follower baru yang menambah koleksi pengikut dapur kecil ini.
Hari ini Amie nak kongsi resepi daging rusa pekasam. He he heee.... ini pekasam buat sendiri tau. Walaupun ramai yang dah tahu cara-cara buat pekasam, tapi Amie kongsikan juga di sini buat rujukan pada masa akan datang. Sekarang ni kalau nak makan pekasam memang senang, sebab boleh beli tapi kalau daging rusa.... daging yang sekali-sekala ada di dapur, kalau teringin nak makan pekasamnya, kenalah usaha buat sendiri. Amie kongsikan cara Amie buat pekasam di bawah ini:
Bahannya hanyalah 700 gram daging rusa,15 keping asam gelugur dan 1 sudu besar garam. Hiris nipis daging rusa, dan kemudian susun berselang-seli dengan garam dan asam gelugur. Simpan dalam bekas kedap udara sekurang-kurangnya 3 hari sebelum dimasak... kalau simpan lebih lama lebih meresap mesralah garam dan asamnya. Tapi Amie ini tak berapa penyabar orangnya, jadi 3 hari menunggu hasil tu kira dah sampai tahap sehabis sabarlah...ha ha hahaha! Amie simpan dalam peti sejuk. Maaflah tak dapat kongsikan gambar proses membuat pekasam.... he he hee kang berbau pekasam pulak kameraku itu!

Inilah hasilnya Daging Rusa Pekasam Masak Lemak Cili Padi. Sedap betul makan dengan nasi panas... makan waktu tengahari tau! Barulah meleleh-leleh segala cucu cicit peluh!


Bahan-bahan:
700 gram daging rusa pekasam
500 ml santan 
1 batang serai - dititik
gula secukup rasa - tak payah bubuh garam sebab pekasam dah cukup masin dan masamnya

Bahan tumbuk:
20 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup

Cara:
1. Masukkan daging, santan, serai dan semua bahan tumbuk ke dalam periuk.
2. Masak dengan api perlahan dan kacau selalu sehingga kuah pekat.
3. Seimbangkan rasa masam masin dengan gula mengikut citarasa.
4. Padamkan api dapur.
5. Hidangkan dengan nasi panas.

7 ulasan:

  1. Menarik sungguh menu ni..
    Nyum2

    Salam kenal dari saya

    BalasPadam
  2. Wah... Amie buat Along kecur jer....

    BalasPadam
  3. kak amie ni kalau masak apa pon semua menarik di mata saya. selalu buat org terliur...

    BalasPadam
  4. nampak sedap dan menyelerakan!

    BalasPadam
  5. Hi.. Pekasam rusa ni baru bagi saya.. Tapi kalau daging rusa kering..tidak lah asing bagi masyarakat kita orang..rasa kurang lebih cuma bau beras disingai kuat.. Ada petua untuk hilangkan bau beras?

    BalasPadam
  6. Kalau berminat naknorder pekasam online boleh hubungi saya
    #pekasamdagingrusa

    www.wasap.my/60135117016/pekasamdagingrusa

    BalasPadam