Pages

Jumaat, 28 Mac 2014

Kambing (Lamb) Masak Yogurt

Entri sebelum tidur.....
Hari ini agak terlewat menyiapkan hidangan malam, sebab 'terlewat' juga mengambil Fairuz dari sekolah (latihan robotik), dan sekali harung ambil Firdaus dari kampung. Fuad pula perlu menghadiri kelas tuisyen pada pukul 7 malam,. Jadi... kalau dah sampai ke rumah pukul 6 lebih, apa menu yang sempat disediakan? Syukurlah Fuad sudah masak nasi, dan keluarkan lamb dari peti sejuk!
Sebenarnya resepinya sama dengan LAMB MASAK BLACK PEPPER, cuma kali ini Amie tambah yogurt!



Inilah menu kesukaan Fuad. Dia sanggup tunggu sampai hidangan ini siap, dan agak terlewat menghadiri kelas tuisyen.... heiiii... hari ini semuanya asyik terlewat laaa....


Resepi : Kambing  (Lamb) Masak Yogurt
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
700 gram daging kambing - potong ikut suka
1 batang lobak merah - belah 2 & potong 4 - celur
1 cawan hirisan brokoli - celur
3 ulas bawang putih - cincang
5 biji bawang merah - cincang
4 sudu makan yogurt asli
1 inci halia - hiris halus 
1 sudu teh lada putih - tumbuk kasar
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kasar
3 sudu makan sos lada hitam
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh perencah MAGGI Cukup Rasa
2 cawan air
minyak



Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga harum.
2. Masukkan daging kambing dan gaul sebati. Tutup kuali dan biarkan sehingga air daging keluar.
3. Masukkan yogurt asli, sos tiram, sos lada hitam, kicap, lada hitam dan lada putih tumbuk. 
4. Setelah digaul rata, tambahkan air dan tutup kuali sekali lagi. Masak dengan api sederhana panas, dan biarkan sehingga daging kambing empuk.
5. Buka penutup, dan lobak merah, brokoli serta perencah MAGGI Cukup Rasa.

6. Kacau sekali dua dan terus padamkan api dapur.

JANGAN LUPA UNTUK MENYERTAI AMIE'S 1st GIVEAWAY.
HADIAH RANTAI TANGAN MUTIARA SEDANG MENANTI ANDA!
TARIKH TUTUP PENYERTAAN PADA 7 APRIL 2014.
UNTUK LEBIH LANJUT SILA KLIK


1 ulasan: