Selamat pagi semua.....
Dah sarapan ke belum? Jom jamu mata dengan Pegedil Udang di bawah ini.
Oh yaaa... sebelum menjamu selera, pastikan anda yang berminat untuk menyertai Amie's 1st Giveaway klik DI SINI untuk daftar nama sebagai peserta dan letak blog link sekali bagi memudahkan Amie membuat penilaian.
Untuk hadiah istimewa dan tarikh tutup penyertaan, sila klik DI SINI.
Bonda kata.... pegedil pun boleh dijadikan hidangan untuk sarapan.
Sebelum ini Amie pernah buat Pegedil Udang DI SINI.
Resepi : Begedil @ Pegedel Udang
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan kentang goreng yang telah dilenyek halus
1 cawan hirisan udang basah
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan hirisan daun bawang dan daun sup
garam / gula / perasa pilihan secukup rasa
sebiji telur
minyak
Bahan tumbuk:
1 sudu makan udang kering - rendam hingga kembang
1 sudu teh lada putih
Cara:
1. Masukkan kentang lenyek ke dalam mangkuk, disusuli dengan udang basah, bawang goreng, hirisan daun bawang dan daun sup serta perasa.
2. Gaul sebati dan kepal-kepalkan mengikut saiz yang dikehendaki. Kemudian bulatkan dan tekan hingga menjadi agak leper. Kemaskan bahagian tepinya supaya menjadi bulat dan rata.
3. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
4. Sementara itu pecahkan sebiji telur dan pukul ringan.
5. Setelah minyak panas, masukkan salutkan begedil dengan telur dan terus goreng dengan api sederhana kuat.
6. Goreng sehingga begedil masak atau kelihatan kuning kecoklatan.
7. Angkat dan toskan.
Kenapa suka sangat buat Pegedil Udang?
Sebaaaabbbb...... Pegedil Udang Sedap!
Tips: Jangan letak udang basah berlebihan sebab nanti air udang akan keluar menyebabkan kentang lenyek jadi lembik dan kemungkinan apabila digoreng, pegedil akan pecah!
Memanglah boleh dijadikan sarapan ni Amie. Kalau kakak dapat makan macam itu aje pun boleh tak payah cecah apa-apa.
BalasPadamSedap ni Amie:)
nampak sedap la Amie,kalau saya boleh buat makan petang ,siang dan malam!
BalasPadamMenarik resepi ni. Nanti boleh cuba.
BalasPadamini fav anak2 MaDiHaA ni Amie... tapi ibunya lama sungguh tak buat...
BalasPadamSedapnya begedil udang..spesel ni..selalunya begedil daging atau ayam jer...cantik tul presentation..kale maler gitew
BalasPadam