Selamat petang rakan-rakan pengunjung yang budiman. Tentu masing-masing sudah mengisi perut dengan pelbagai hidangan yang lazat di hari minggu ini. Amie masak Kangkung Goreng Sotong dan Lawar Cacamerba. Entah kenapa, silapnya ialah Amie terlebih bubuh sotong, dan mungkin lebih sesuai bertukar menjadi Sotong Goreng Dengan Kangkung! Kangkungnya terselit pula di celah-celah sotong!
Resepi: Kangkung Goreng Sotong
Sumber : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 ikat kangkung - bersihkan dan bilas - toskan
15 ekor sotong kecil - bersihkan dan potong ikut suka
1 sudu serbuk pati ikan bilis
minyak
Bahan kisar:
7 biji cili kering
1.5cm belacan
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan sotong dan gaul sebati.
3. Masukkan sayur kangkung.
4. Masukkan serbuk pati ikan bilis. Gaul rata sehingga daun kangkung layu.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Kisahnya tentang Lawar Jantung Cacamerba ini ialah untuk menghabiskan stok sayuran mingguan. Sebenarnya Amie ingin buat lawar jantung pisang (memandangkan jantung pisang yang Encik Suami bawa pulang sudah 5 hari lamanya duduk di sudut dapur), tetapi bila mata terpandang buah tomato dan timun yang mula layu di peti sejuk (entah berapa lama pula usianya), terfikirlah pula untuk mencampurkannya. Resepi asalnya bolehlah lihat DI SINI. Oleh kerana hidangan lawar boleh dipelbagaikan selain terung, jadi Amie campurkan bahan-bahan yang dicadangkan termasuk timun.
Terhasillah Lawar Jantung Cacamerba dari gabungan jantung pisang, hirisan timun dan juga tomato. Sebenarnya yang membuatkan lawar ini sedap ialah kuahnya yang disediakan menggunakan pati santan serta bahan-bahan lain termasuk udang kering dan cili padi. Untuk Lawar Jantung Cacamerba ini Amie tidak gunakan lada kering. Untuk tatapan bersama, di bawah ini sekali lagi Amie salin resepi Lawar Terung yang Amie ubahsuai menjadi Lawar Jantung Cacamerba yang amat sesuai dijadikan hidangan untuk makan tengahari bersama keluarga.
Resepi : Lawar Terung
Sumber : Buku Masakan Chef Terkemuka Ismail Ahmad, Kuisin Masakan Melayu
Bahan-bahan:
2 batang terung panjang - Amie gunakan terung taiwan
1 labu bawang besar - hiris
5 tangkai cili padi - hiris - Amie gunakan cili merah & hijau
250ml pati santan - Amie perah menggunakan air masak
1/2 sudu teh air limau kasturi
garam secukup rasa - Amie bubuh sedikit gula
Bahan kisar halus:
3 tangkai cili merah - Amie gunakan cili padi
3 tangkai cili kering - Amie tidak bubuh
3 sudu udang kering - rendam dan toskan
Cara:
1. Panggang terung di atas bara api sehingga masak - Amie panggang atas kuali.
2. Kupas kulit terung, potong isinya dan biarkan sejuk.
3. 1 sudu teh lada hitam.
4. Bubuh bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk. Tambah hirisan bawang besar dan cili padi, pati santan, air limau kasturi serta garam dan gula. Kacau rata-rata.
5. Masukkan isi terung dan kacau hingga sebati. Hidangkan dengan segera.
Catatan Chef:
Terung boleh digantikan dengan:
1. Jantung pisang yang sudah dicelur sehingga lembut, atau
2. Daging yang direbus dan dihiris nipis-nipis serta dipanggang di bawah gril di dalam ketuhar pada suhu 160 darjah C selama 10 minit, atau
3. Buah mangga bacang muda yang dikupas dan dimayang halus-halus, atau
4. Timun yang dihiris-hiris.
salam Mie,meriahnya sotong tu besar lagi kalau akak rasa nak meratah je sotong tu dgn lawar tu takyah makan nasi lah hehe
BalasPadamKak Noor,
BalasPadammemang Amie ratah-ratah aje kak, habiskan stok sayur...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamadoyaiiii wat terliur je singgah sini, arini yatie tak masak coz jln2 cari makan..he3..tapi mlm kena masak gak coz Hamka cerewet nak mama dia masak gak..sedap tul tngk sotong masak mcm ni, terung kegemaranku...leh cuba lenkali ni..tq..
BalasPadamterliur nye tgk sutun tu posing...yummy!~ sedap meratah je ni kak..hehe
BalasPadamsalam kak amie, sedapnya sotong tu
BalasPadamoh first time dgn menu lawar jantung ni
Mmg terliur lagi la tengok sotong tu posing seksi mcm tu mmg tergoda...mahu sepinggan habis ka lau saya makan tu amie...
BalasPadamaduh Kak Amie...sedapnye lauk sotong tu...pasti kena cuba ni...mmg suka sgt mkn sotong...tliur kak dibuatnye...nsib baik kita bjauhan...kalau dekat...QH dh ketuk dh pintu dapur akak...nk tumpang makan...hehehe
BalasPadamsalam kak amie..
BalasPadamnape lah sedap sgt nie..yg sotong tue mcm nk kuti satu2 jew:)
sedapnya lawarrrr..nakkkkk..hehhehe
BalasPadamkreatif betul kak amie ni. siap boleh campur kangkung dengan sotong. dah lama betul nani tak makan sotong ni.
BalasPadamKak Amie..kangkung sotong tu menyelerekan sungguh..waaa mieza suka! sedap ni makan denga nasi putih panas2..tak der kuah dan lauk lain pun tak per...
BalasPadamrajinnyer akak macam mcm2
BalasPadamx biasa buat buatkangkung mix ngan sotong gituew...boley try la nanti :))
Lauk tu dah merangkap dgan sayur, ..jimat masa n tenagakan...selera nengok keruing2 sotong dlm mangkuknye tu..
BalasPadamsedapnya masakan k.amie ni..terliur:)
BalasPadamSalam Kak Amie...moga sihat2 hendaknya...sedap sungguh lah set lauk tu..kena nasi panas..hu hu mantap..
BalasPadamKak Zai suka tengok lawar tu,mesti sedap dimakan tanpa nasi kan.
BalasPadamsalam amie,lauk pauk begini kalau makan, seronok makan di tepi bendang/sawah..kena pulak dgn angin yang sepoi2 bahasa dan minum dgn kopi o kaw panas...perghhhhh...sodapnyaaaa..:)
BalasPadamUmmi balik kampung baru ni, tak dapatlah singgah dapur Amie macam biasa. Singgah je terus berselera nampak lawar jantung tu, pergh!!
BalasPadam