Bismillahirrahmanirrahim.
Jom sarapan pagi bersama kami dengan:
- Ubi Goreng Berempah
- Sambal Ijo
- Kopi Tenom
Ubi Goreng Berempah ini, aromanya semerbak satu dapur! Apalagi setelah terhidang bersama secawan kopi Tenom yang hitam pekat dan wangi. Ditambah pula dengan cicahan Sambal Ijo.
Ubi Goreng Berempah Sambal Ijo Kopi Tenom |
Ubi Goreng Berempah |
Sambal Ijo |
Bahan-bahan:
- 600 gram ubi kayu - kupas kulit - potong ikut suka
- air secukupnya untuk merebus
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- garam / perasa pilihan
- minyak untuk menggoreng
Bahan kisar / pemerap:
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 sudu kecil jintan putih biji
- 1 sudu kecik jintan manis biji
- 1 sudu besar ketumbar biji
Cara memasak:
- Rebus ubi kayu hingga empuk. Toskan.
- Tuangkan bahan kisar / pemerap dan taburkan garam / perasa pilihan serta serbuk kunyit di atas ubi kayu rebus.
- Gaul sekata. Biarkan lebih kurang 10 minit.
- Panaskan minyak.
- Goreng ubi kayu sehingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan.
Selain Ubi Kayu Goreng Berempah, Amie selalu juga goreng pedas tanpa rempah. Hanya gaulkan dengan bahan kisar seperti bawang putih, bawang merah, cili padi dan udang kering. Aduhai.... enak banget!
Selamat berhujung minggu bersama yang tersayang.
Alamak.. tak tahan tengok ubi goreng tu.. sedap sangat ni!
BalasPadamTeringat makan ubi goreng berempah waktu balik kampung tempoh hari. Itu pasal usahakan juga cari ubi kayu dan goreng sendiri.
PadamUbi goreng berempah dan secawan kopi memang mengasyikkan..
BalasPadamSa x pernah makan...nak cuba tapi x berani ni..SA kan berangin badan kalau makan ubi..
BalasPadam