Pages

Ahad, 9 Oktober 2022

Kisah Ikan Merah @ Jenahak Nan Seekor

Bismillahirrahmanirrahim.
Selamat berhujung minggu.
Awal pagi lagi Encik Suami sudah keluar joging. Kita pula, malas nak ikut. Alasannya, hendak temankan Firdaus di rumah. Sementara menunggu Encik Suami selesai joging, kita tulis dahulu entri jalan-jalan Kota Kinabalu yang masih tertunggak.

Hari Selasa, 06 September 2022 kita masak ikan jenahak @ merah untuk makan malam. Hari-hari berikutnya sarapan pagi dan makan tengahari dan makan malam ditaja oleh Abang Aznan. Akhirnya ikan merah @ jenahak yang selebihnya tidak berusik.

Jadi, pada hari Sabtu, kita pun olah lebihan ikan nan seekor itu untuk dijadikan lauk makan tengahari.

Ikan Merah @ Jenahak


Ikan Jenahak Mangga dengan Sos Cili Thai

Bahagian isi ikan jenahak itu kita goreng salut tepung jagung. Bubuh hirisan mangga muda, daun bawang dan daun ketumbar. Siram dengan Sos Cili Thai Maepranom. Memang sedap sangatlah kalau diratah begitu sahaja!


Bahagian kepala ikan pula kita masak kari asam pedas. Kita ratah mata dan pipinya!



Sup Ekor Jenahak

Bahagian ekor dan tulangnya yang masih bersisa isi ikannya pula kita masak sup. Bubuhlah segala sayur-mayur yang ada.


Green Cos Lettuce & Telur Masin

Melihat Fairuz dan Haziq suka makan salad green cos lettuce pada hari pertama kami di kondo, jadi tengah hari itu Encik Suami turut hidangkan daun salad sebagai pelengkap hidangan.

Hidangan Makan Tengah Hari

Selesailah sudah kita kerjakan ikan merah @ jenahak nan seekor setelah enam hari kita berkampung di Gardens Condominium. Ikan nan seekor itu kita olah menjadi:
  • Asam Pedas Ikan Jenahak
  • Kari Asam Pedas Kepala Ikan Jenahak
  • Ikan Jenahak Mangga & Sos Cili Thai
  • Sup Ekor Ikan Jenahak

Asam Pedas Ikan Jenahak

Kari Asam Pedas Kepala Ikan Jenahak


Selesai masak, meratah ikanlah pula!


Kemudian hirup Sup Ekor Ikan Jenahak.


Dan tidak ketinggalan, ratah mata dan pipi Kari Asam Pedas Ikan Jenahak!

Ikan Jenahak

Benarlah apa yang disebut itu merupakan satu doa, satu zikir. Sebelum sampai ke Kota Kinabalu, beberapa kali Fairuz telefon minta kita masakkan ikan untuknya. Katanya sudah dipilih seekor ikan dan disimpan dalam peti sejuk. Dari hari Selasa sehingga hari Ahad, hanya seekor ikan ini sahajalah yang sempat kita masak!

Dengarnya Abang Aznan akan pulang ke LD pada minggu hadapan kerana akan mengadakan majlis aqiqah untuk Khadeeja. Dan sudah tentu Fairuz dan Haziq ikut sekali.

Allah ya Allah! Rasa rindu terhadap anak-anak tidak ada penghujungnya!

10 ulasan:

  1. Masyaa Allah....
    telan ayaq lioq tengok sup ikan merah tu..
    Saya pun kalau ikan besar suka kornea dan gelemair mata ikan( mengorek kembali istilah subject Sains masa sekolah,)🤭🤭 yang berlemak dan juicy.
    Daging pipi ikan yang besar juga sedap kan cikgu..Isinya bila disiat macam isi peha ayam kan...ya Allah sedapnya

    BalasPadam
  2. Sedap ikan ni. Terliur saya tengok gambar kepala ikan masak kari asam pedas tu. Pekat memikat! ^_^

    BalasPadam
  3. Apa lagi masak lauk macam-macam untuk Abang Aznan dan Fairuz biar puas mereka datang LD.

    BalasPadam
  4. Ada2 je ilham masakan Kak Amie ye. Salam Maulidur Rasul :)

    BalasPadam
  5. Kak Amie memang rajin. Ikan seekor masak sampai 3 lauk. kalau saya masak satu sahaja. hehe. Tapi demi anak kan. Lagipun tengok orang makan masakan kita, hilang rasa penat

    BalasPadam
  6. Macam² masakannya. Semuanya nampak sedap²

    BalasPadam
  7. Tu diaaa.. dari seekor ikan boleh jadi empat jenis masakan. Mambang bukan sebarang mambang ni, hahahaha.

    BalasPadam
  8. Jadi lauk jugak ikan jenahak sebelum pulang ke sarang. Semua olahan lauk sedap sedap kak Amie. Seronok Fairuz dapat makan masakan mommy :)

    BalasPadam
  9. Sedap betul nengok semua hidangan akak tu, dahla ikannya pun besar pulak tu, Puas la dapat makannya kan. Kepala ikan tu masak kari memang best meratah mengerjakan isinya tu, kadang dana kalau masak kepala ikan amik nasi sikit je tapi yang last tu ratah kepala ikan je.

    BalasPadam
  10. sedapnyaa nampak. seekor ikan tu kak amie bleh masak 3 jenis hidangan ya..

    BalasPadam