Bismillahirrahmanirrahim.
Kita kongsikan paparan hidangan kelmarin. Hari ini kita tidak masak. Fuad belanja makan KFC kami bertiga dari Malaya.
Wokey!
Kelmarin petang kita masak nasi lauk ringkas-ringkas saja. Kita goreng ikan bawal emas seekor. Tambah sayur rebung masak lemak cili padi dan acar mangga.
Ikan Bawal Emas Goreng. |
Hidangan makan tengah hari / malam. |
Biasanya Amie potongkan limau sunkist atau betik, tetapi kelmarin potongkan buah naga nan merah menyala tapi tak berapa manis.
Acar Mangga. |
Rebung Masak Lemak Cili Padi. |
Kita nak kongsikan resipi ikan bawal emas goreng. Kita gaulkan garam, serbuk kunyit serta satu sudu besar halia dan bawang putih kisar. Kemudian goreng tenggelam hingga ikan masak. Kalau goreng hingga garing pun tetap sedap! Akibatnya, macam rasa tak cukup goreng seekor makan bertiga!
Memang sedap menu ikan goreng ni. Ratah sorang pun boleh settle
BalasPadamKan Sal. Nasib baik masih ingat orang belakang hihihiii.
PadamSuka lauk masak lemak cili ali rebung. Ini memang menambah makan.
BalasPadamDapat kuahnya pun dah cukup sedap kan NA.
PadamSemua dihujung jari sekarang kan...anak dari Malaya boleh bejalan famili kat Sabah..
BalasPadamNampak sedapnya bawal panas-panas
Sedap tu Mama Cella. Kalau tak ingat memang nak ratah seekor sorang-sorang hihihii.
PadamAda masak lemak, ada yang goreng-goreng gitu memang tak cukup nasi dibuatnya kan kak amie hehe
BalasPadamMemang kombinasi mantap ye Lina, cuma tak ada sambal belacan pula.
Padamgini ringkas ni kak? kalau dana dah lengkap sangat ni. Dana kalau ringkas lauk sardin atau sambal ikan je sejenis je kak hahahha
BalasPadamCara masak tu yang ringkas Dana hehehee... macam acar tu, potong-potong jew, ikan goreng jew.
Padamohhh ok2 bak kita panggil masak campak2 je ye kak
PadamHari tu masa kat pasar besar seremban dah pegang dah bawal emas..tapi letak balik..besar plak tu..kali ni kalau pi lagi SA nak beli gak ikan bawal emas tu and nak goreng macam ni...cicah air asam kan...uiiii...sedapnyaaa
BalasPadamBawal emas memang sedap. Haa... berlemak pula kan SA.
PadamIkan goreng macam tu pun sodap! Saya suka goreng ikan dengan garam, kunyit dan asam jawa sikit. Ada juga tengok resipi dengan bawang putih dan bawang merah tumbuk. sedap juga ye goreng dengan halia dan bawang putih. Ikan goreng sedap memang tak cukup rasanya. Sedap buat ratah ratah cicah sambal. Rasa nak tumpang duduk makan bersama pulak tengok menu menu kak Amie.
BalasPadamHalia bubuh sikit jew. Kebetulan ada halia kisar dicampur dengan bawang putih kisar. Tu yang ambil sesudu gaul dengan garam kunyit lumur kat ikan.
Padam