Pages

Sabtu, 13 Ogos 2022

Singgang Kuning Ikan Putih

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini seawal pukul enam pagi, kita sudah keluar rumah untuk menjalankan amanah sebagai ketua bahagian penyediaan minum pagi sempena kem kepimpinan di sekolah. Seawal pukul 6:30 pagi kami mula bertungkus-lumus  menyapu roti dengan kaya untuk lebih kurang 320 peserta. Roti yang sudah disapu kaya dimasukkan pula ke dalam plastik dan diselotape. Lebih kurang pukul 11 pagi, selesailah tugas kumpulan kami. Kemudian menyaksikan pula gotong-royong kumpulan lain sedang memasak untuk hidangan tengahari. Aduhai! Esok giliran kumpulan kami pula yang akan menyediakan makan tengahari!

Oh, tak dapat dibayangkan betapa sibuknya, betapa letihnya hari esok.
Jadi, lupakan saja. Lupakan dulu semua itu.
Sampai ke rumah, kita terus tanak nasi dan olah ikan putih, rebus-rebus jadi ikan singgang. Sekejap lagi nak lelapkan mata. Nak rehatkan badan. Malam nanti siapkan tugas-tugas hakiki yang perlu diselesaikan. Esok pagi bersama tujuh orang ahli kumpulan, perlu banyak tenaga  masak hidangan tengahari untuk 320 peserta kem kepimpinan!

Singgang Kuning Ikan Putih.

Singgang Kuning Ikan Putih

Bahan-bahan:
  • 5 kepingan ikan putih
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugor - boleh gunakan bancuhan air asam jawa
  • 7 batang kacang bendi - kerat dua
  • 5 biji tomato kampung
  • 7 tangkai cili padi
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 1/2 labu bawang besar - mayang kasar
  • 2 cm kunyit hidup - hiris
  • 2 cm halia - hiris
  • 800 ml air
  • garam / perasa pilihan


Cara memasak:
  1. Jerang air di dalam periuk. Biarkan sehingga mendidih.
  2. Masukkan kesemua bahan kecuali ikan, kacang bendi dan tomato.
  3. Setelah kuah mendidih sekali lagi, masukkan ikan bersama kacang bendi.  Biarkan lima minit sehingga ikan masak.
  4. Kemudian masukkan tomato kampung.
  5. Tambahkan garam / perasa pilihan
  6. Kacau beberapa kali.
  7. Padamkan api dapur.

12 ulasan:

  1. Selamat menjamu selera( pinjam ayat WP) dan selamat beradu..Semoga esok dimudahkan urusan memasak lunch tu cikgu..
    Ramainya macam masak kenduri la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Mama Cella. Memang ramai peserta kem kepimpinan sekolah.

      Padam
  2. Ikan singgang dipadankan dengan ulam mangga muda boleh kecur air liur dibuatnya.

    Selamat berehat Kak Amie, dan selamat bertugas memasak esok hari.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Carneyz. Betul tu, padanan yang sangat menyelerakan.

      Padam
  3. Semoga dipermudahkan dan diberi keafiaatan dalam menjalankan tugas buat Kak Amie dan kawan2. Nampak sedaplah singgang kuning ikan putih tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih SK. Masak tu tidaklah susah, yang ambil banyak masa sudah tentulah waktu menyediakan semua bahan masakan tu kan SK.

      Padam
  4. Tunggu pencenlah baru dapat berehat sepenuhnya

    BalasPadam
  5. Wah sedap ni . Antara menu feveret ccl juga . Campak2 je bahan ..memang mudah nk masak

    BalasPadam
  6. Suka singgang juga. Memang kena banjir kan nasi

    BalasPadam
  7. Sedapnya singgang..memang laju makan nasi kalau pekena kuah singgang.

    BalasPadam
  8. Kalau tengah penat, masak singgang paling simple dan sedap

    BalasPadam
  9. Masak singgang paling sedap dan mudah...hirup kuah dia huiiii...sodap

    BalasPadam