Bismillahirrahmanirrahim.
Sewaktu kami bermalam di Nexus Karambunai & Spa Resort, Mas sekeluarga meneruskan perjalanan ke Kota Belud, kemudian singgah mandi di Melangkap dan terus bergerak ke Sabah Hotel di Sandakan. Mas hantar mesej, katanya sempat mencari kuih penjaram di Pasar Besar Kota Belud. Katanya lagi, rasanya sedap tapi dia beli sikit. Sekejap saja sudah habis dimakan dalam kereta. Pesannya lagi kalau kami sampai Kota Belud, belilah kuih penjaram lebih.
Sewaktu kami bermalam di Nexus Karambunai & Spa Resort, Mas sekeluarga meneruskan perjalanan ke Kota Belud, kemudian singgah mandi di Melangkap dan terus bergerak ke Sabah Hotel di Sandakan. Mas hantar mesej, katanya sempat mencari kuih penjaram di Pasar Besar Kota Belud. Katanya lagi, rasanya sedap tapi dia beli sikit. Sekejap saja sudah habis dimakan dalam kereta. Pesannya lagi kalau kami sampai Kota Belud, belilah kuih penjaram lebih.
Kuih Penjaram Kota Belud. |
Mas tunjuk kuih penjaramnya yang tinggal seco'et! |
Video 1 : Penjaram Kota Belud
Seronoklah kami dapat tengok peniaga kuih penjaram sedang menggoreng dan melihat sendiri betapa cantiknya kuih penjaram yang dihasilkan!
Kuih penjaram sedang digoreng. |
Nampak cantik sungguh apabila bentuk obor-obor sedang kembang di dalam kuali gorengan.
Kuih penjaram yang baru diangkat dari kuali.
Kami tidak melihat sekeping pun kuih penjaram di pasar malam. Apabila kami bertanya kepada peniaga di pasar malam, katanya penjaram ada di Pasar Besar Kota Belud. Kalau hendak makan yang panas, boleh beli di gerai di bahagian luar pasar. kalau hendak beli yang sudah sejuk, memang banyak dijual di dalam pasar. Rupanya kuih penjaram ini boleh tahan eloknya sehingga empat hari!
Apabila kita kongsikan video peniaga penjaram sedang menggoreng kuih tersebut kepada Mas, dia pula tanya kenapa kuih penjaram yang dia beli itu sejuk. Rupanya Mas beli dalam pasar. Tak apalah. Panas atau sejuk tetap namanya kuih penjaram!
Hampir pukul 6 petang. Ketika kami berada di sini, peniaga kuih penjaram sedang menggoreng lima keping kuih penjaram yang terakhir! Nampaknya tidak berhenti-henti beliau menggoreng. Harganya RM3 untuk 3 keping.
Kami beli sebungkus kuih penjaram pandan dan gula merah, lalu cepat-cepat berjalan balik ke hotel. Sementara masih panas, tentu sedap dimakan! Boleh bancuh teh, kopi atau milo panas dalam bilik.
Video 2 : Penjaram Kota Belud
Tak pernah jumpa lagi si penjaram ni
BalasPadamTentu sedap rasanya
Makan panas, hirup minuman panas memang sedap berganda Wak.
PadamMacam kuih penaram, tapi yang ini saiznya lebih besar dan ada perisa pandan. Tentu sedap dapat makan yang baru dibuat.
BalasPadamSedap ni Ujie. Mau tiga ketul layan sekali makan.
Padamskali tgk mcm kuih topi klate tp kuih topi tu tgh tu color putih...menarik nmpknya kuih penjaram tu
BalasPadamBahan adunannya simple, tapi cantik kejadiannya kan. Sedap pula tu.
PadamBestnya dapat beli yang baru kuar dari kuali. Makan panas-panas yummmy
BalasPadamMarilah Notie... makan penjaram sama-sama sambil minum teh atau kopi sambil teman berteman membawang!
PadamKalau kat tmpt sy panggil cucur jawa
BalasPadammemangg feberett ni
Itulah... banyak namanya kuih ni.
PadamSeronok pulak tengok langkah demi langkah masa kuih tu digoreng. Sedap makan panas2 tu.
BalasPadamHasilnya yang comel-comel tu yang buat kita leka melihatnya.
Padamcomel-comel kualinya. mesti dah lama berjasa. seronok tengok dia mengembang gebu
BalasPadamCantikkan Sal. Mengembang, gebu macam obor-obor.
Padammmg puas la kan kak dapat makan panas-panas kuih ni
BalasPadamKalau makan ramai-ramai ni memang berebut heheheee.
PadamAmie ..... Penyaram ini kueh tradisional kampung saya. He he .....
BalasPadamYa Ibu, namanya juga nusntara, kepulauan Melayu. Sudah tentu akar umbinya dari punca yang sama. Bezanya namanya barangkali ada yang tidak sama di setiap daerah.
PadamApalah agaknya rahsia kuih penjaram Kota Belud ni kan cikgu?
BalasPadamTengok pic pun dah boleh agak lembut berserat tu
Yang geram tu sebab ada keruping-keruping cantik, dan gelembung sempurna di bawahnya.
PadamEh eh... sama pulak tema kuih penyaram kita... hihihi... kt swak panggil kueh penyaram ni kak
BalasPadamSamalah. Di sini pun di panggil penjaram atau penyaram juga.
PadamAda warna hijau pul.
BalasPadamApapun betul makan sejuk pun kuih penjaram tetap sedap.
Ya, ada hijau pandan.
PadamCantik kejadiannya...mesti sedap yg perasa pandan tu...
BalasPadam