Pages

Rabu, 25 Mei 2022

Resipi Udang Nestum Yang Sangat Sedap!

Bismillahirrahmanirrahim.
Masih lagi di bulan Syawal, mood raya belum hilang. Masih teringat-ingat dan terkenang-kenang gelagat Fuad dan Fairuz ketika bersama-sama menyambut raya. Paha hari raya keenam, keluarga Encik Suami mengadakan sambutan hari raya keluarga. Masing-masing perlu membawa juadah untuk dinikmati bersama. Kami membawa Udang Nestum dan Small Shell Pasta Salad.

Udang Nestum


Amie minta tolong Fuad sediakan bahan-bahan untuk udang nestum. Amie bersihkan lebih kurang 3 kg udang kertas saiz besar. Buang misai dan tarik urat belakangnya.


Setelah udang dibilas dan ditoskan, taburkan sedikit garam dan gaul. Kemudian salut dengan tepung jagung.



Goreng udang hingga masak. Ankat dan toskan.



Inilah udang kertas salut tepung jagung yang sudah digoreng.


Biasanya mentega digunakan untuk menggoreng bahan perencah, tapi Amie suruh Fuad gunakan minyak sapi sebab tak ada mentega.


Amie minta Fuad cincangkan 5 labu bawang putih. Fuad gunakan chopper. Jadi, cantiklah hasil kejadiannya.



Cili padi dan cili hijau pun Fuad yang potong. Kita suruh hiris nipis. Tengoklah nanti hasil kejadiannya di bawah.


Amie suruh Encik Suami beli daun kari di pasar, tapi kata Encik Suami banyak daun kari di kampung. Katanya nanti ambil saja sewaktu dia singgah di rumah adiknya. Sampai ke rumah, yang dibawa pucuk daun kari yang masih muda. Malas nak kata apa. Sabar sajalah.

Oh, berbalik kepada masakan udang nestum tadi. Amie suruh Fuad cairkan minyak sapi dalam kuali hingga panas dan masukkan pula bawang putih cincang. Setelah bawang putih mula kekuningan, masukkan pula daun kari diikuti dengan nestum. 


Nestum ini pun dua kali beli. Minta Fairuz beli nestum original, yang dibawa pulang nestum 3 in 1. Sekali lagi kena bawa banyak bersabar! Ada saja yang tak kena. Terpaksalah pergi kedai lagi dan beli yang original. Amie pun tidaklah ikut sukatan yang standard. Semuanya main campak saja dalam kuali. Apabila Fuad tanya, Amie kata masukkan sajalah satu paket nestum 240gram itu. Banyak jugalah udang goreng 3 kilogram hendak digaul dengan nestum. Setelah bubuh hirisan cili, serbuk perasa dan gula, dan digaul sekali lagi, Fuad pun merasalah serdak nestum tadi. Katanya: Sedapnya! Memang sedap! Saki-baki nestum itu bila gaul dengan nasi panas, nikmat sungguh apalagi dengan aroma minyak sapinya itu.


Inilah hasil kerjasama masak udang nestum dengan Fuad. Abaikan hirisan cili merah hijau potongan Fuad itu.... ahaks!




Dua bekas berisi Udang Nestum dibawa ke kampung untuk juadah hari raya terbuka keluarga.




10 ulasan:

  1. Pasti sedap dan berebut2 tetamu makan

    BalasPadam
  2. Kalau sy jadi tetamu, ini antara menu yang menjadi pilihan. Beruntung ada anak2 lelaki yg nak membantu mommy di dapur.

    BalasPadam
  3. Ratah pun sedap ni kak... ada rasa manis dan savoury...harum lg

    BalasPadam
  4. Lauk macam ni memang x jadi lauk ni...leka diratah jer nanti...

    BalasPadam
  5. tk pernh buat menu ni..tp pernh la mkn..yummyyyy

    BalasPadam
  6. waaahhh.. sedap tu.. nak try juga lah nanti

    BalasPadam
  7. Boleh bau sampai ke sini, Amie. :D
    Tergelak saya, Fairuz bawa balik Nestum 3 in 1. Sedap juga tu, sahur minum nestum. :D

    BalasPadam
  8. SEDAP SANGAT TU UDANG SALUT NESTUM

    BalasPadam