Selamat pagi. Hari ini 2 Oktober 2021. Hari jadi Yang di-Pertua Negeri Sabah. Kiranya, cuti umumlah hari ini. Walaupun cuti, perut kena isi juga... ahaks!
Jom sarapan Bihun Goreng dengan Air Kulit Udang Kisar. Beberapa hari lepas Amie buat sup kuetiau berkuahkan air kulit udang kisar. Kali ini Amie masak bihun goreng bubuh air kulit udang kisar juga. Kebetulan kupas udang, terus kisar kulit dan kepalanya dan tapis ambil airnya. Seperti biasa, Amie gunakan sambal tomato sebagai perencah. Boleh klik sini untuk resipi sambal tomato: SAMBAL TOMATO.
Kali ini Amie bubuh sedikit serbuk kunyit dalam masakan. Saja jew nak bagi warna...hiks!
- 1 paket bihun - rendam hingga lembut - toskan
- 1 cawan isi udang segar
- 1 cawan tapisan air kulit udang kisar
- 3 sudu besar sambal tomato
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 1 labu bawang besar - cincang
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 3 sudu besar minyak
- garam / gula / perasa pilihan
- Panaskan minyak. Goreng bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
- Masukkan sambal tomato, dan tuangkan air kulit udang.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Kemudian masukkan udang.
- Setelah dang berubah warna, masukkan pula bihun dan taburkan serbuk kunyit.
- Gaul rata.
- Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
- Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
Hidangan sarapan pagi. |
Wah,ada pastil..
BalasPadamSaya belum terbuat lagiš¤
Hari tu dah masak mihun.Cari acuan karipap entah kemana..Sebab tengok yang cikgu selalu upload semua depa guna acuan kan...kalau nak kelim macam tak feel pulak(alasan)hihihi
Haaa... memang guna acuan. Saya pun tak pernah jumpa yang kelim tangan.
PadamSedapnya bihun goreng..kat rumah SA pagi ni banyak sarapan..ada mee goreng, kue tiow goreng nagn nasi goreng...rumah ramai orang...anak- anak buah balik...cuma x sempat nak amik gambar tadi...
BalasPadamBukankah kata hari ni cuti umum negeri Sabah.. ke LD dah pindah? Hihi
BalasPadamNampak sedap sangat bihun goreng udang tu, lagilah bila ada air kulit udang, terasa sungguh udangnya kan
Menarik warna bihun tu Amie...pastil tu entah bila dpt mkn agaknya..
BalasPadamcuti pun kena gi kerja ye kak Amie. Tak apalah, yang penting dah kenyang. hehe
BalasPadamWkmsalam
BalasPadamNampak sedap2 semuanya
Selamat menjamu selera
Alamak.. Hari cuti dan pastu kene kerja sebelah petang...alahaiiii kalau ammi boleh bikin naik angin ni
BalasPadamwow menyelerakan rajin sungguh ke dapur
BalasPadamLuar kebiasaan guna air kulit udang.
BalasPadamManis rasa air udang beehoonnya. peberet ni dengan udang-udangnya sekali
BalasPadamsedap nampaknye bihun tu..
BalasPadammenarik untuk dicuba
BalasPadamAir tangan kak amie mmg x mengecewakan…
BalasPadam