Bubur candil memang sedap!
Tambah sedap kalau tambahkan pelbagai bahan tambahan mengikut selera.
Zaman dahulu kalau nak makan bubur candil kena tunggu bulan puasa. Waktu itu segala bubur dan pengat semua keluar! Seronok sangat kalau bertukar-tukar juadah dengan jiran tetangga. Kalau disebut pengat atau bubur memang pelbagai jenis ada. Biasanya kami akan bertukar-tukar juadah seperti pengat pisang, pengat ubi, pengat keladi, pengat sukun dan pengat labu. Bubur pula termasuklah bubur candil dan bubur som som! Kadang-kadang pada hari yang sama jiran-jiran pun buat juadah yang sama. Tidak jadi masalah. Kita pun balas hidangan yang sama juga. Misalnya di rumah kita buat bubur som som, jiran pula hantar bubur som som juga. Kita pun balas dengan bubur som som dari dapur kita pula.
Meriah kan?
Kali ini, kita cerita tentang Bubur Candil Durian pula. Walau pun semuanya sudah masuk peerut dan tinggal kenangan tetapi apabila merenung gambarnya rasa teringin pula untuk mengulang makan. Apakan daya.... Bubur Candil Durian dah wassalam (kata SK kihkihkihhh).
Bubur Candil Durian |
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung pulut
- 1 cawan isi durian
- 10 ulas durian
- sedikit air - jika perlu untuk menguli
- 1/2 cawan sagu biji - bilas dan toskan
- 1 tin jagung krim
- sedikit pewarna kuning oren dan merah jambu
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 liter air untuk merebus
- 2 liter air untuk merendam bebola candil
Bahan kuah:
- 1 cawan santan pekat + 3 cawan air
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 helai daun pandan - siat dan simpul
Cara:
- Campurkan tepung pulut, isi durian serta garam ke dalam sebuah bekas.
- Uli bahan menjadi doh yang lembut sehingga tidak melekat di tangan. (Tambahkan sedikit air sekiranya tidak menjadi doh. Amie tidak tambah air kerana isi durian sudah cukup untuk sebatikan tepung pulut).
- Bahagikan doh kepada 3 bahagian. 1 bahagian titikkan pewarna hijau epal dan satu lagi pewarna kuning telur. Satu bahagian lagi titiskan pewarna merah jambu.
- Bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang disukai.
- Didihkan air sehingga menggelegak dan masukkan bebola candil ke dalam periuk.
- Apabila bebola candil timbul, bolehlah angkat dengan penapis dan masukkan ke dalam air sejuk supaya tidak melekat di antara satu sama lain.
- Untuk kuah candil, masukkan santan ke dalam periuk diikuti dengan durian, sagu biji, jagung krim, gula pasir, garam dan daun pandan.
- Kacau sehingga gula pasir larut, dan sagu biji menjadi jernih.
- Kemudian masukkan bebola candil.
- Kacau lagi sehingga kuah mula mendidih, dan terus padamkan api dapur.
Bubur Candil Durian |
Mmmm....sedap ni...dengan aroma duriannya...pernah buat tapi versi plain putih...tak terfikir pula nak colourfull kan dia...Nanti boleh try...hihihi
BalasPadambulan puasa sekarang dah takde dah tradisi bertukar juadah ni. Mungkin sebab orang2 lama dah takde, dan org2 muda malu nak pi hantar juadah rumah jiran tetangga. Hehehe...
BalasPadamdah ade resepi bubur candil ni nanti bole lah saya cube. InsyaAlllah kalau rajin lah
Kelihatan rupa makanan ni ( bubbur) memang sedap segar nak makan...
BalasPadamSeronok aktiviti tukar tukar hidangan. Sekarang dah tak rasa macam tu dah.
BalasPadamBahaya tenung gambar, memang mengundang rasa teringin. Tambah lagi durian susah nak dapat.
Teringin nak makan bubur/pengat tapi itulah, takde geng. Malas pula nak membuatnya
BalasPadamJamu mata sajalah nampaknya hihi..
selamat menjamu selera, dan selamat mencuba pada yang datang ke sini mencari resepi
BalasPadamRindunya bila Amie mengimbau kenangan bertukar2 juadah dibln puasa...meriah dan seronok sgt kan ..masak 1 atau 2 jenis ja juadah tp bila berbuka bertambah2 juadahnya..
BalasPadamTidak pernah buat sendiri candil ni, tau makan aje. Sedap betul tu kak Amie kalau teringat-ingat
BalasPadamCun sangat Bubur Candil Durian Kak Amie. Masa kecik-kecik dulu, ibu selalu jugak buat bubur ni petang-petang. Berkeliling la kami tengok ibu menggentel tepung, budak-budak dia tak bagi tolong, tengok jer boleh. Kadang, dia bagi secubit tepung suruh main jauh2 😆😆
BalasPadamNampak sedapnyer
BalasPadamcandil memang sedappp
BalasPadamsuka sy
sedap
BalasPadamsedap melayan candil yang kenyal lembut di lawankan dengan durian memang ngam la kak
BalasPadamSedapnyaa makan time laparrr
BalasPadamkerja sambilan
bisnes modal kecil
perfume Malaysia online
bubur candil 1st time dgr..tkpernh mkn
BalasPadamTak pernah rasa bubur candil durian
BalasPadamHehe rasa pelik pula bagi juadah sama. Tapi kalau sudah biasa cara begitu tidak apa.
BalasPadamBagai terasa terasa di tekak la...nampak sedap betul tu
BalasPadamadoiii kakak, mau menitik ayaq liok tengok bubur ni
BalasPadam