Jumpa lagi di pagi Selasa nan indah.
Jenguk ke luar jendela, nampak mendung tapi hawa dingin cukup nyaman.Pancaran cahaya matahari terasa hangat walaupun pemandangan alam sedikit kelam.
Sudah minum pagi?
Jom sarapan Kuetiau Goreng Dengan Udang.
Kelmarin dapat teguran apabila Encik Suami terpandang sebotol besar Sos Char Kuey Teow Nona yang telah lama dibeli tetapi masih belum digunakan. Sebelum teguran menjadi bebelan, kita pun terus kata : Okey. Okey esok pagi goreng kuetiau!
Selepas solat Subuh, seperti biasa dalam tiga atau empat hari sekali kami turun ke pasar. Tempat terakhir kami tuju setelah membeli barang basah untuk keperluan dapur sudah tentulah ke pasar ikan. Walaupun ikan belum sampai, tetapi biasanya ada penjual kerang dan siput. Dua kali pusing keliling pasar, tidak ada siput atau kerang. Yang ada hanyalah udang. Beli sajalah udang untuk gantikan kerang yang akan dijadikan perencah kuetiau goreng nanti.
Kuetiau Goreng Dengan Udang. |
Sebelum Encik Suami keluar bekerja, sempatlah Amie goreng kuetiau. Encik Suami beli kuih penjaram @ penyaram dengan pulut panggang. Kami hanya makan Kuetiau Goreng Dengan Udang tambah cili jeruk. Kuih penjayam @ penyaram dengan pulut panggang itu nanti boleh dimakan sementara menunggu hidangan tengahari. Biasanya Amie masak tengahari agak lewat. Amie selesaikan dahulu BDR dan hantar laporan, kemudian barulah bersilat di dapur pada sebelah petang.
Amie masak ringkas sahaja Kuetiau Goreng Dengan Udang. Selain sos char kuey teow, Ame tambahkan sos cili dan sos tomato. Tidak ada penambahan kicap atau bahan perasa lain seperti garam dan gula. Cukup dah rasanya!
Bahan-bahan:
- 500 gram kuetiaw basah - bilas - toskan
- 1 cawan isi udang basah
- 1 cawan hirisan fish cake
- 2 cawan taugeh
- 3 sudu besar sos char kuetiau
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 10 batang kucai - potong 3cm
- 1 biji cili merah - hiris
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 1 labu bawang besar - cincang
- 4 sudu besar minyak
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan goreng bawang putih serta bawang besar sehingga kuning keemasan.
- Masukkan udang dan fish cake.
- Goreng kacau sehingga udang berubah warna.
- Masukkan kuetiau, diikuti dengan sos char kuetiau, sos cili dan dan sos tomato.
- Gaul rata.
- Kemudian masukkan taugeh dan daun kucai serta hirisan cili merah.
- Gaul beberapa kali, dan padamkan api dapur.
- Sedia dihidang panas bersama cili jeruk.
sos kuey tiow Nona memang sedap, kalau makan bertambah-tambah
BalasPadamKalau jumpa sos kueteow Nona nak la beli, nampak sedap hidangan dengan kuih, menyekerakan..
BalasPadamsedspnya..mcm dah lama tak makan kuey teow..tq resepinya..nak buat jugaklah lepas tgk post ni..
BalasPadamwah cucoq jawa punada makan dgn kuewtiau udang sedap tu
BalasPadamUdang bertimbun..uiii sedapnya...
BalasPadamsedap tu ada byk udang dlm kuehtiaw...husband suka masak letak udang..wifenya suka masak letak daging
BalasPadamudang tu...seksi.. dap dap...
BalasPadamkalau tengok rupa macam udang goreng kuetiau je kak... sebab nampak udang je lebih hehehhehe
BalasPadamEh,tengok cucur jawa tu rasa macam dah lama juga tak buat cucur jawa nim..Hihihi...Pulut panggang pun terliur ni
BalasPadamhehehe..belum sempat bebelan diteruskan kak Amie dah siap masak dah. Menyelerakan betul kuetiau Kak Amie. Kaya rencahnya. Agaknya belum musim spesis bercengkerang kot. Takpelah dapat udang pun dah okay dah jadikan rencah. Mesti lagi sedap guna sos char kuetiau tu.
BalasPadamPuas hati mkn kueteow udang penuh ni Amie
BalasPadamLama dah ammi tak makan pulut panggang. 2-3x beli kat area rumah hampa je rasanya.
BalasPadamAiseh... Tadi pagi sebelum gotong-royong saya makan kuey teow goreng juga tapi cuma ada fishball, hehe
BalasPadampagi tadi kami makan biskut kering ja kak
BalasPadamHehe nanti beli sos kuetiau Nona. Senang tidak payah letak sis lain.
BalasPadamBagus suami Puan Amie suruh guna cepat-cepat.
Salam ziarah..memang handal memasak..bertuah nya
BalasPadamade ye sos char kuey teow nona. kene cari ni, senang sket nak masak nanti
BalasPadamSA paling suka kuew tiau macam ni..kalau ada kerang lagi la sedap...
BalasPadamKuew tiau peberet lagi kalau banyak kucai dan taugehnya rangup..emmm yummy
BalasPadam