Selamat berhujung minggu. Moga ceria-ceria sahaja sepanjang hari ini.
Kelmarin jalan-jalan ke selatan tanah air. Singgah jamu selera di dapur SERI KANDI DI TANAH JAUHAR. Dihidangkannya resipi yang sedang viral : BIHUN VIRAL 12 ST GULA. Kata SK, dia teruja nak masak setelah membaca entri masakan PUAN HAZEL
Sebelum ini selalu juga Amie nampak resipi ini lalu lalang di FB, tapi Amie pandang saja. Belum bersedia untuk masak di dapur sendiri. Kata SK, bihun itu seakan-akan rasa bihun air tangan ibu mentuanya. Wah! Kalau begitu, baiklah Amie cuba masak. Kalau bukan sekarang, bila lagi?
Eh! Orang KL (Mama Cella) dah cuba cuba masak belum bihun viral ini? Kalau Mama Cella buat entri bihun viral ini tambah meriahlah dapur dengan celotehnya yang sangat menghiburkan itu.
Taraaaaa.....!
Inilah hasil Bihun Goreng 12 Sudu Teh Gula.
Bihun Goreng 12 Sudu Teh Gula |
Nampak biasa sahaja, dan kosong tanpa pelbagai aksesori. Belum cuba makan belum tahu rasanya ya. Memang nampak kosong, tapi CUKUP RASA! Tidak pula rasa manis, tapi rasa sangat seimbang dengan pelbagai bahan yang terkandung di dalamnya. Bayangkan ada udang kering, ditambah belacan pula. Yang menariknya sebab ditambah serbuk kunyit dan juga asam jawa!
Dapat bayangkan tak macamana rasanya?
Terlebih dahulu Amie ucapkan ribuan terima kasih kepada tuan punya asal resipi bihun viral ini iaitu Encik Mohd Syukur. Mudah-mudahan murah rezeki beliau kerana sudi kongsi menu yang sangat sedap ini. Nanti Amie kongsikan resipinya di bawah.
- Bihun Goreng 12 Sudu Teh Gula
- Nasi Goreng Ikan Masin
- Cempedak Goreng ENO
- Teh Putik Bunga Ros
Nasi Goreng Ikan Masin Cili Padi. |
Cempedak Goreng ENO. |
Teh Putik Ros. |
Amie kongsikan resipi Bihun Goreng 12 Sudu Teh Gula. Amie tidak beritahu Encik Suami adanya penambahan bahan (lain dari masakan bihun sebelum ini). Amie cuma tanya: Okey tak rasa bihun goreng ini. Encik Suami kata ; Ok. Firdaus pula tiga empat kali menambah sampai Encik Suami tegur: Adik makan banyak sangat!
Amie tambahkan bahan seperti 4 sudu besar minyak (tidak tercatat dalam resipi viral).
Bahan-bahan:
- 1 paket bihun - rendam dengan air biasa sehingga lembut - toskan
- 1 paket kecil udang kering - bilas & toskan (Amie gunakan 2 sudu besar udang kering)
- 4 sudu besar minyak
- 2 sudu teh MSG - ajinomoto - ratakan
- 3 biji bawang merah Rose
- 2 ulas bawang putih
- 4 tangkai cili kering
- 1/2 sudu kecil belacan bakar
- asam jawa sebesar duit 20 sen
- 12 sudu teh gula - ratakan
- 7 X 1/2 sudu teh garam - ratakan
- Panaskan minyak dan goreng udang kering seketika.
- Tuangkan bahan kisar dan tumis sehingga terbit aroma.
- Perlahankan api dapur. Taburkan MSG. Terus tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan bihun.
- Gaul rata. Jika perlu tambahkan sedikit air.
- Untuk mengetahui bihun goreng sudah masak, akan kelihatan asap di permukaan bihun.
- Gaul lagi beberapa kali dan padamkan api dapur.
Ingatkan manis sebab 12 sudu teh gula. Tapi ikut portion dan seimbang semua rasa ada ok la.
BalasPadamSedapnya nasi goreng Firdaus tu.
Tak ada rasa manis.
PadamAlamak...
BalasPadamCamana ni...?depa dah pakat masak mihun viral 12 sudu gula..Saya belum lagi ni....
Kalau buat untuk dinner malam ni ok dak?
Kena cari sudu KFC dulu la cikgu .takut salah sukat satgi jadi pengat pula..hihihi...
Bahan lain dah ada ni...
Kalau masak kita hupdate..hihihi
Hahahaa... pengat bihun viral pulak nanti Mama Cella.
PadamCempedak tu nampak garing.
BalasPadamYa, garing kan. Saya bubuh ENO.
Padamviral resepi bihun goreng ni. dgr mcm byk gula, tp rasa dia balance ya..
BalasPadamYa, memang macam rasa bihun tak bubuh gula pula.
PadamMemang bihun ni tgh hot sekarang..tp akak belum cuba lagi..nampak senang ja buatnya kan..bahan2 pun tak banyak..
BalasPadamYa, tak banyak bahan tapi kena bermain dengan bahan-bahan perasa yang pelbagai.
PadamSedap tu ada udang kering, saya cari gula, maaf tak nampak pula hehe.. Tentu sedap firdaus menambah tu..
BalasPadamOh! Rupanya saya terdelete gula waktu kemas kini resipi. Terima kasih banyak sebab tak jumpa gula. Sekarang saya sudah 'bubuh' gula dalam resipi heheheee.
PadamBelum cuba lagi resipi viral ni. Teringin nak cuba nanti. Rare betul bahan bahan dia ada belacan, serbuk kunyit dan asam jawa semua tu. mesti rasa dia unik juga. Nak cuba lah nanti kalau dah Kak Amie cakap walaupun kosong rasanya sedap. Nasi goreng pun sedap. Cempedak goreng belum jumpa cempedak lagi. Hehe
BalasPadamBoleh cuba Fizah. Kak Amie pun rasa teruja sebab bahannya lain dari kebiasaan.
PadamDah mula musim cempedak, tu pasal selir cempedak goreng hehee.
Baiklah nanti saya cuba sama sama terjebak :)
PadamAha mungkin sebab ada bahan serbuk kunyit, udang kering sebab itu tidak manis kan.
BalasPadammacam-macam menu viral. unik namanya, pasti rasanya sedap jugak.
BalasPadamOkay shida nak cuba resepi ni kak amie..hope berjaya dan terlaksana hahaaa
BalasPadamHaaa.. terbukti sedap bila Firdaus makan menambah2. Sy sebenarnya tak jumpa post asal En Mohd Shukur tu, tapi sy tahu beliau empunya resepi. Lupa pulak nak ucap terima kasih 🙈🙈🙈
BalasPadamheheheh udah viral kene lah cuba ye kak...
BalasPadamdana masa baca tu gelak juga, dana pun kalau masak mehun kadang memang bagi gula dalam 2 sudu besar gitu, kalau tumis tu guna cili boh kan nak bagi rasa seimbang manis pedas masin...
Memang tengah viral bihun 12 sudu teh gula ni :)
BalasPadamtengokkan namanya takut nak makan, bukan sebab takut manis, tapi takut kandungan gulanya..
BalasPadam