Zaman remaja purba dahulukala, selalu kena tumbuk cili kering guna lesung sebab nak buat sambal kicap. Sebelum itu kena kutip kangkungyang tumbuh liar di dalam parit yang tidak berair! Ada Sambal Kicap Cili Kering, sayur kangkung celur dan ikan goreng memang sudah cukup menyelerakan!
Hari ini, flashback kenangan lalu. Kalau dahulu tumbuk cili, sekarang kisar saja. Cecah dengan sayur kangkung dan pucuk betik celur. Tak ada ikan bakar atau ikan goreng. Yang ada ikan layar masak lada hitam. Lada putih habis, jadi gunakan saja lada hitam. Lama sudah Amie simpan ikan layar untuk Fairuz. Balik dari kerja petang tadi, Fairuz terus masuk bilik. Katanya penat. Kami panggil makan sama, tapi tak turun juga. Rupanya demam!
|
Sambal Kicap Cili Kering |
Hidangan tengahari Rabu:
Bahan-bahan:
- 5 tangkai cili kering kerinting yang pedas - rendam di dalam air panas hingga lembut - toskan
- 5 biji bawang merah
- 1/2 cawan kicap lemak manis - Kicap Cap Kipas Udang -Habhals
- 1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 2 sudu besar air
- 1 biji limau nipis - ambil jusnya
- garam / perasa pilihan - jika perlu
Cara:
- Kisar cili kering bersama bawang merah.
- Tuangkan ke dalam mangkuk.
- Tuangkan kicap dan bancuhan pati asam jawa.
- Seterusnya tuangkan perahan jus limau nipis.
- Kacau sebati.
- Boleh tambahkan garam / perasa pilihan sekiranya kurang cukup rasa.
Wak dah tak berani makan sambal kicap
BalasPadampedas nau2
Sedapnya ayam masak lemak tempoyak, bila lalu di highway rnr perak jika singgah, makan nasi campur gulai tempoyak. Rindu.. Moga Fairuz cepat sembuh Aamin..
BalasPadamsedap tu tauhu goreng cicah dgn sambal kicap..
BalasPadamOh, nak cuba jugaklah buat sambal kicap guna cili kering, selalu guna cili padi jer, mesti sedap resepi yang Kak Amie kongsi ni
BalasPadamnext time nak cuba la sambal kicap cili kering.
BalasPadammeyelerakan menunya moga fairuz cpt sembuh amiin
BalasPadamsambal kicap tu kalau sy kena buat stok.. senang kalau nk mkn x payah buat selalu.. hehehe
BalasPadamNak kena buat la sambal kicap pedas tu...biasa buat guna cili api...ni bleh iku version Kak Amie plak
BalasPadamTeringat kak amie sambal kisap cili kering..mngamit memory tu,,sedap
BalasPadamSelalu guna cili api untuk sambal kicap.
BalasPadamMenarik guna cili kering. Sudah tengok cara penyediaan ok boleh buat juga.
Menarik sambal cili kering. Selalu guna cili padi dan cili merah je
BalasPadamboleh cuba ni kak. sbb selalu tumbuh cili padi biasa je... too mainstream hehehe
BalasPadammenarik sambalnya..boleh cuba :)
BalasPadamBelum pernah cuba sambal kicap cili kering.Boleh ciba nih
BalasPadamTauhu goreng tu cicah dengan sambal kicap tu saja dah sedap
BalasPadamkira rare ni Kak Amie, sambal kicap cili kering. Tak dapat bayangkan zaman dulu kena tumbuk cili kering. Jenuh juga tu. Macam sedap je celur kangkung cicah sambal kicap. Tak pernah cuba lagi ayam masak lemak campur tempoyak. unik gunakan bahan asas ayam.
BalasPadamSemoga Fairuz cepat sembuh. Aaaminn...
kalau kat johor sambal kicap ni glemer sungguh, sampai makan pisang goreng pon cicah sambal kicap
BalasPadamSedapppp nya masak lemakk! Lama tak makannnn, memang lauk favorite tuuu hehehe.
BalasPadamBtw get well soon fairuz!
Boleh cuba ni Kak Amie. Terima kasih kongsi resepi sambal kicap cili kering.
BalasPadamSaya tengah terliur tengok gulai lemak ayam Kak Amie tu :)