Pages

Rabu, 11 Ogos 2021

Lempeng Daun Ketumbar & Sambal Sardin

BDR seawal pukul 7 pagi tadi. Jom berehat seketika. Di luar masih mendung. Hujan sekejap-sekejap. Marilah layan Lempeng Daun Ketumbar. Sebenarnya nak buat lempeng daun bawang tapi daun bawang layu kekuningan pulak. Nampak sepokok 'berdaun' hijau 'sebilik' dengan dengan pokok daun bawang. Ingatkan daun sup, rupanya daun ketumbar! Hantam sajalah labu! Daun ketumbar pun boleh saja.


Lempeng Daun Ketumbar

Selain tepung gandum dan daun ketumbar hiris, Amie bubuh secubit garam, sebiji telur, susu cair dan air secukupnya. Lepas itu dadar sehingga timbul warna perang-perang coklat sikit. Untuk pencecahnya pula, Amie tumis sambal ikan sardin dalam tin.

Sambal Sardin Tin

Pagi ini sarapan berdua sahaja dengan Firdaus. 



Firdaus punya sarapan tak sama dengan sarapan Mommy. Firdaus nak kentang goreng. Amie lengkapkan dengan telur dadar dan sosej, siap dengan sos cili Thai.


Pagi ini minum kopi panas. Kerja online terus-menerus dari pagi sampai ke petang. Pukul 2 nanti ada google meet. Arahan diterima minggu lepas, tapi asyik tukar waktu saja. Tak tahulah petang ini tepat pukul 2  atau diawalkan, atau juga ditunda. Sabar sajalah.

Sempat semak tugas Firdaus yang belum selesai. Petang nanti dapat tugasan baru PDPR tidaklah terbeban dengan kerja-kerjanya yang belum siap.

Jumpa lagi.

22 ulasan:

  1. Kecur teruk sy Kak Amie. Dah berapa hari mengidam lempeng nak makan dengan asam pedas.. tapi tengok gambar sambal sardin tu, nampaknya i follow.. tungguuuuu ya tayangan dari orang Johor 😜

    BalasPadam
  2. selamat ber BDR kak amie. syu cuti minggu ni hehe..

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. Sedapkan. Gaya sarapan dulu-dulu sebelum pi menoreh hehehehe.

      Padam
  4. Selamat bekerja.
    Nampak menarik lempeng.

    BalasPadam
  5. Menariknya lempeng daun ketumbar ni . Terbau2 ke aroma wangi daun ketumbar

    BalasPadam
  6. Hantam sajalah labuu..Hihi..Asalkan daun ketumbar tu rasa dia sedap dan kena dengan lempeng tu. Tapi rare lah kan. Sedap cicah lempeng dengan sambal sardin. Kecur pulak tengok lempeng dengan sardin ni Kak Amie. Selera Firdaus western pulak :)

    BalasPadam
  7. Sedapnya lempeng.Walaupun orang kampung tapi dulu mak saya tak pernah buat lempeng cair ni sebagai sarapan.Dah dok KL baru belajar makan lempeng demgan sambal..sedap rupanya.

    BalasPadam
  8. uniknya lempeng berdaun ketumbar.. selalu buat kosong je tepung dgn air

    BalasPadam
  9. Daun ketumbar aromanya lbh kuat kan...mesti semerbak bau nya

    BalasPadam
  10. Sedap lempeng dengan sambal, tambah ketumbar menarik tu.. lain pula selera Firdaus pun sedap.

    BalasPadam
  11. alamak..terus eringin nak makan lempeng cicah sambal sardin....tadi pagi SA makan cekodok bilis cicah sambal sardin je

    BalasPadam
  12. Wah.. Firdaus menu Western. BDR pun penat jugak kan. So kena pastikan perut kenyang

    BalasPadam
  13. thanks kak for the recipe.... td pun mkn lempeng. tp lempeng kepala je. esok lusa boleh laa trs lempeng ni pula ;-)

    BalasPadam
  14. ermmmkudapan yg menyelerakan..kak Amie ^_^

    BalasPadam
  15. saya masih suka keliru daun ketumbar dengan daun sup, kak Amie.. Hehheehe

    BalasPadam
  16. camne nak bezakan daun ketumbar dengan daun sup? nampak sama jer..

    BalasPadam
  17. Unikkk letak daun ketumbar. Rasa tempting nak merasai lempeng daun ketumbar kak amie lah

    BalasPadam
  18. Lempeng dengan sambal sardin, lawan pula dengan kopi... nikmatnya!

    BalasPadam