Salam Maal Hijrah 1443.
Jadikan Setiap Hari Masa Berhijrah Ke Arah Kebaikan.
Amie (baca orang ramai) masih lagi terkesan dengan pemergian Allahyarhamah Siti Sarah. Setiap kali membaca berita tentang kisahnya, pasti air mata turut mengalir. Allahu Akbar! Marilah berdoa, marilah berharap dan marilah berusaha untuk mendapat pengakhiran hidup yang baik, yang husnul khotimah. Ya Allah! Sesungguhnya kita sama sahaja di sisi-Nya, kecuali taqwa dan iman! Allah singkap segala amal kebaikan Allahyarhamah Siti Sarah setelah pemergiannya ke alam kekal.
Bubur Candil Durian |
Hari ini Amie olah Bubur Candil Durian. Sukanya Fairuz dan Firdaus makan sampai disuruhnya Amie buat lagi! Cukuplah.... ahaks! Makan yang manis-manis begini sesekali bolehlah.
- 2 cawan tepung pulut
- 1 cawan isi durian
- 10 ulas durian
- sedikit air - jika perlu untuk menguli
- 1/2 cawan sagu biji - bilas dan toskan
- 1 tin jagung krim
- sedikit pewarna hijau epal, kuning telur dan merah jambu
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 liter air untuk merebus
- 2 liter air untuk merendam bebola candil
Bahan kuah:
- 1 cawan santan pekat + 3 cawan air
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 helai daun pandan - siat dan simpul
- Campurkan tepung pulut, isi durian serta garam ke dalam sebuah bekas.
- Uli bahan menjadi doh yang lembut sehingga tidak melekat di tangan. (Tambahkan sedikit air sekiranya tidak menjadi doh. Amie tidak tambah air kerana isi durian sudah cukup untuk sebatikan tepung pulut).
- Bahagikan doh kepada 3 bahagian. 1 bahagian titikkan pewarna hijau epal dan satu lagi pewarna kuning telur. Satu bahagian lagi titiskan pewarna merah jambu.
- Bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang disukai.
- Didihkan air sehingga menggelegak dan masukkan bebola candil ke dalam periuk.
- Apabila bebola candil timbul, bolehlah angkat dengan penapis dan masukkan ke dalam air sejuk supaya tidak melekat di antara satu sama lain.
- Untuk kuah candil, masukkan santan ke dalam periuk diikuti dengan durian, sagu biji, jagung krim, gula pasir, garam dan daun pandan.
- Kacau sehingga gula pasir larut, dan sagu biji menjadi jernih.
- Kemudian masukkan bebola candil.
- Kacau lagi sehingga kuah mula mendidih, dan terus padamkan api dapur.
Manisan begini memang sesuai dijadikan menu untuk berbuka puasa.
Nampak sedap kejadiannya
BalasPadamRajin buat 3 warna.
BalasPadamTak apalah, Kak Amie, nanti buat lagi bagi orang muda-muda makan, hihi. Kita yang tak berapa muda ni ambil bau sajalah nampaknya
BalasPadamSedap ni...Pernah viral juga satu masa dulu masa durian siam mahal..hihihi
BalasPadamTapi lagi menarik bubur xikgu colourfull..
Buat minum petang sedap ni..
BalasPadamCantik akak buat warna warni
BalasPadamTerbau2 harum durian sampai kt kedah ni Amie..
BalasPadamcntiknya bubur ni, confirm sedap ni..
BalasPadambubur candil durian cantik n sedap
BalasPadamCantiknyaa...syg nak makan ha..cantik sanagt..SA ada masalah bab bubur2 ni...kalau buat pun cuma SA dan mak abah je yang makan...anak dara tu tak makan....susah bila anak dara tu memmilih bab makan..
BalasPadamNampak sedap dan cantik je kejadiannya..
BalasPadamMemang feveret CCL . Makan panas2 . CCL selalu cicah dgn roti
BalasPadamAl fatihah buat arwah Siti Sarah Raissuddin. Kematian yang menghidupkan. Jadi pengajaran buat kita semua yang masih hidup.
BalasPadamSedapnya bubur candil durian. Dah ada peminat bubur candil durian dah tu Firdaus dan Fairuz. Bertambah sedap tambah sagu dan warna warni tu tambah menarik rupa bubur candil durian. Nak buat juga tapi rasa nanti makan sorang sorang je. Huhu
Tak terfikir pulak tepung pulut + isi durian. menarik idea ni. mesti sedap.
BalasPadamada durian lg mkn bertambah2 hehehe
BalasPadamcantik kejadiannya. mesti sedap ada rasa-rasa durian
BalasPadamNampak sedappp! Walaupun saya tak makan durian, saya tertarik dengan rasa manis tu hahaha
BalasPadamconfirm super duper sedap ni!
BalasPadam