Kecik-kecik dulu kalau Bonda pecahkan kelapa, kami berebut nak ambil tombong atau dikenali sebagai 'kentos' dalam bahasa kami. Hei... apa jugalah yang tak direbut waktu kami kecil-kecil dulu. Kalau Bonda parut kelapa, menunggulah kami 'cikal' yang akan Bonda berikan. Cikal dalam bahasa kami pula ialah cebisan kecil bahagian kelapa yang sudah tidak dapat diparut kerana terlalu kecil (tidak dapat dipegang untuk diparut).
Kembali cerita entang tombong. Ini kisah sehari sebelum menjelang Hari Raya Aidil Adha. Encik Suami balik kampung. Kutip kelapa di kebun dan parut sekali di rumah adik ipar gunakan mesin parut. Ada pula akal fikiran Encik Suami bawa balik kelapa parut. Katanya bolehlah Amie gunakan untuk buat rendang dan rebus ketupat pulut.
Pada masa yang sama dihulurkannya dua butir tombong kelapa. Katanya, tolonglah buatkan cekodok! Amie tak pernah buat cekodok tombong kelapa. Encik Suami kata, bukankah dulu Amie pernah nampak arwah MIL buat cekodok tombong kelapa di kampung? Cubalah buat, katanya.
Kesian pulak dengar suaranya macam teringin sangat nak makan. Amie pun cubalah buat, hancurkan tombong kelapa, bubuh tepung gandum, garam, susu pekat dan kelapa parut.
Tombong Kelapa. |
Cekodok Tombong Kelapa. |
Berebut kentos ni kalau ada.. terutama yang saiz kecik.. manis dan lemak.
BalasPadamHa... betul sangat. Yang kecik manis berlemak!
PadamTak pernah jumpa orang buat cekodok dari benda ni kat sini
BalasPadamMak mentua saya saja kot yang buat cekodok tombong kelapa ni.
PadamPertama kali dengar 'kentos'. Lepas ni kalau dengar, taklah pelik lagi kan. Betul kak Amie, zaman kanak kanak apa je tak direbut. Tombong yang satu memang jadi rebutan. Tak tahu lah pulak boleh buat cekodok. Curious juga nak tahu rasa dia. kalau kat kampung, jumpa tombong bolehlah cuba cuba. Semoga ada rezeki lagi dapat tombong kelapa, boleh kak Amie merasa. Nampak macam sedap tu laju habis :)
BalasPadamKak Amie pun tak pernah terfikir tombong kelapa boleh dibuat cekodok. Tapi, itulah salah satu kenangan sewaktu hayat MIL masih ada.
PadamWah...unik,tombong kelapa dijadikan cekodok.Saya pernah tengok tombong kelapa dimasak kari oleh masyarakat India.
BalasPadamOooooh! Maknanya selagi boleh dimakan dan tak memudaratkan memang boleh dipelbagaikan cara masaknya ye.
Padamsedap betul tu, sampai tak tinggal orang dah hehe
BalasPadamLapar kot masa tu hehehee.
PadamMemang berebut dgn adik. Biasa mama akan potong 4. Dapat semua makan.
BalasPadamBagus betul mak kita kan. Ada sedikit dibahagi sama rata, semua dapat makan.
PadamSedih pula sis Amie tak dapat merasa. Unik makanannya, tentu sedap sebab cepat habis..
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
PadamTak apa. Nanti ada tombong kelapa lagi, boleh buat lagi.
PadamBiasa jumpa kentos ni
BalasPadamtapi belum pernah buat jemout2.
Saya pun kalau tak jumpa orang Cocos, tak tahu kentos boleh dibuat jemput-jemput.
PadamAla kasihan sudah habis. Hehe patut kena sisih sedikit cekodok.
BalasPadamHeheee... lupa nak sorok sikit. Syukurlah habis.
PadamLama dah saya tak makan tombong tu. Dulu selalu berebut dengan beradik hahaha
BalasPadamYang berebut-rebut tu buat jadi sedap!
Padamuish..buat cekodok pula, kreatifnya arwah MIL kak Amie. selalu orang makan gitu aje. sedapnya, lama tak makan
BalasPadamWaa.. lain macam resepi cekodok kali ni.
BalasPadamLain dari yg lain cekodok ni
BalasPadamtak pernah tau psl cekodok tombong kelapa. mcm mne rasa dia agak nya.
BalasPadamkesian kak amie x smpt nk rasa sbb dah habis. mesti sbb sedap btol
BalasPadamkreatif laa kak amie ni... laa ni mn laa nk dpt tombong lg kecuali kelapa dr pokok sendiri ;-)
BalasPadamAlamak, kena cari tombong kelapa lain tu supaya Kak Amie dapat kongsikan bagaimana rasanya dgn kami ni
BalasPadamini dana tak pernah cuba kak... menarik nih
BalasPadamSyok suami kak amie makan dengan firdaus ya, sampai kak amie tak sempat nak makan hahaha
BalasPadamUnik ni kak amie..x pernah tauyang tombong kelapa boleh dibuat cekodok
BalasPadam