Encik Suami selalu sebut tentang Sotong Panggung! Sotong Panggung Amie berikan nama kerana penjualnya berniaga di sebelah Panggung Wayang Lacin, Lahad Datu. Nama sebenarnya kami tidak tahu. Bukan Encik Suami sahaja yang suka makan Sotong Panggung tetapi semua ahli keluarganya. Agaknya jiran tetangga dan orang kampung Encik Suami pun pernah makan Sotong Panggung!
Sewaktu mengandung anak pertama (Abang Farid), Encik Suami selalu bawa Amie jalan-jalan ke kampung (rumah MIL) pada waktu petang. Kalau sudah senja masih di sana, kami terus tidur di kampung. Selalulah duduk sembang-sembang dengan MIL di beranda dapur, setentang pula dengan jalan masuk ke halaman rumah. Kalau nampak FIL berjalan pulang, bukan main lagi MIL senyum-senyum kegirangan. Rupanya ada benda yang dipesan untuk FIL bawa pulang. Arwah FIL semasa hayatnya menjadi Imam Kariah. Dalam seminggu perlu tiga hari turun berurusan di Pejabat MUIS.
FIL akan hulur bungkusan plastik berisi Sotong Panggung, dan MIL sambut dengan senyuman. Kadang-kadang MIL terus buka dan makan, dan kadang-kadang kalau perut kenyang, MIL simpan dalam peti sejuk. Esok lusa barulah MIL makan. Dari situlah Amie berkenalan dengan Sotong Panggung.
Encik Suami kata, dulu Sotong Panggung diikat dengan daun kucai, dan disematkan lidi. Harganya RM1 tiga cucuk. Itu cerita dulu. Harga 27 tahun yang lalu. Kalau sekarang, belum tentu dapat RM1 untuk secucuk! Itu pun kalau ada penjual Sotong Panggung. Masalahnya peniaga Sotong Panggung sudah hilang tanpa jejak sehingga ke hari ini.
Yang tinggal hanyalah kenangan bersama Sotong Panggung!
Apabila Encik Suami selalu sebut-sebut tentang Sotong Panggung, rasa kasihan pula. Amie pun tak tahu bagaimana cara olahannya. Amie cuba imbas kembali rasa dan bahan yang digunakan. Akhirnya kelmarin Amie dapat hasilkan Sotong Panggung di dapur sendiri. Namun, beberapa penambahbaikan perlu dilakukan pada masa yang lain.
Sotong Panggung |
Sotong kering yang sudah direndam semalaman, direbus dan dipotong. |
Amie rendam 200 gram sotong kering dengan menggunakan air sotong semalaman. Kemudian Amie bilas bersih beberapa kali dan potong-potong mengikut saiz yang Amie suka. Setelah itu Amie rebus hingga empuk, dan kemudian toskan airnya.
Hirisan sotong yang sudah disemat dengan lidi. |
Sotong yang sudah dituangkan kuah, taburan kacang tanah tumbuk dan jus limau kasturi. |
Sotong Panggung sedia untuk dinikmati. |
Jemput makan secucuk Sotong Panggung. |
- 200 gram sotong kering - rendam dengan air sotong / air abu semalaman - cuci bersih dan potong ikut saiz yang disukai
- 3/4 cawan Kicap Manis Pedas Mahsuri
- 2 sudu besar minyak bijan
- 1/2 cawan air
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 5 tangkai cili padi - tumbuk
- 1/2 cawan kacang tanah goreng - tumbuk kasar
- 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
- garam / gula / perasa pilihan - jika perlu
- Rebus sotong hingga lembut / empuk. Toskan. Susun 3 keping dan semat dengan lidi.
- Dalam periuk, masukkan kicap, air, bawang putih dan cili padi tumbuk.
- Dengan menggunakan api perlahan, didihkan bahan tersebut dan kemudian tambahkan bahan perasa (garam / gula / perasa pilihan).
- Kemudian tuangkan minyak bijan. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
- Tuangkan kuah tadi di atas sotong.
- Taburkan kacang tanah tumbuk.
- Perahkan jus limau kasturi.
- Sedia untuk dinikmati. (Untuk rasa yang lebih sedap, biarkan dahulu sotong terendam dalam kuah agar dapat menyerap semua bahan perasa).
Wahhh, kalau ada daun kucai, tentu betul2 macam sotong panggung 27 tahun lepas ni Kak Amie. Terubat rindu raja hati Kak AMie terhadap sotong panggung, tentu dia rindu pada ibunya juga
BalasPadamBaru tahu hari ni. nampak sedap kak Amie..
BalasPadamTengok pun dah terliur..hebatnya Amie boleh mengingati rasanya walau dh 27 th berlalu
BalasPadamKadang-kadang memori yang associate dengan makanan tu yang buat ia bertambah sedap. Hebat akak, makan 27 tahun dulu masih ingat rasanya.
BalasPadamWalaupun 27 tahun berlalu, kak amie masih ingat ya rasa sotong panggung macam mana hehehe
BalasPadampos n9 sikit kak hahaha
BalasPadamcakap panggung wayang ni terus rindu nonton wayang....
BalasPadamAlhamdulillah..menepati citarasa suami & penjual sotong panggung..lejen ni..
BalasPadamtetiba teringat sotong kangkung..lbh kurang mcm ni kuahnya..
Unik namanya..ingatkan typo sotong panggang jadi panggung.hihihi
BalasPadamMacam rojak sotong,tapi nampak menarik dengan lidinya.tak pernah jumpa lagi.Cocos memang suka limau dalam masakan yer
Hehe cuba buat terus sama rasa ya.
BalasPadamBoleh buat lagi.
Wow! Pandai Amie masak, suami pun suka. :)
BalasPadamfirst time dengar sotong panggung
BalasPadamsotong panggung nii nampak sedap laaa kak :)
BalasPadamSeronok dapat rasa kembali makanan yang dah lama tak makan. Lagi seronok bila rasa tu menjadi. Kalau di Malaya macam sotong kangkung ni. Ada sayur kangkung rebus.
BalasPadamtak pernah jumpa tapi sotong ni memang feveret saya...
BalasPadamDah macam sotong kangkung cuma kangkungnya takde..nampak seap tu Kak Amie
BalasPadammcm sotong kangkung. msti sedap sotong panggung ni.
BalasPadamdulu suke sotong, tp sekarang tak bole makan dah... alergik...
BalasPadamMemang sedap..
BalasPadamwah 27 tahun boleh ingat lagi rasanya....salute lah amie
BalasPadamNampak sedap mcm mcm tu walaupun tak dibakar.
BalasPadam