Dua tiga hari ini teringin nak makan asam pedas ikan pari. Jadi hari ini ikut Encik Suami ke pasar ikan dan pasar sayur. Seronoklah nampak banyak ikan segar baru naik dari laut. Dapat beli sekilogram ikan pari. Sudah terbayang terhidang semangkuk asam pedas ikan pari atas meja makan! Selain ikan pari kami beli ikan tuna, ikan layar dan kepah serta kerang. Dalam kepala sudah memikirkan, kerang akan jadi sambal makan dengan nasi lemak. Ikan tuna akan jadi sambal makan dengan nasi kuning. Kedua-dua menu ini nanti sudah tentunya akan dijadikan sebagai dua kali hidangan sarapan pagi untuk minggu ini.
Kemudian kami ke pasar sayur. Beli sayur-sayuran termasuk tomato dan kacang bendi. Lengkaplah nanti asam pedas ikan pari berteman dengan kacang bendi.
Dalam perjalanan pulang Encik Suami berkata: Sedap betul kalau dapat makan ikan layar dipanggang.
Hah! Sudah! Tiba-tiba asam pedas ikan pari hilang dari pandangan!
Hari ini hari bapa.
Hari ini tunaikan selera Encik Suami untuk makan ikan layar panggang.
Selera kita tak siapa tahu. Simpan dulu selera sendiri untuk masa yang lain!
Sampai rumah, terus masuk dapur dan angkat periuk untuk masak nasi. Ikan pari dan kacang bendi simpan dulu dalam peti sejuk. Amie gantikan masakan berkuah (asam pedas ikan pari) dengan Kepah Masak Lemak Cili Padi. Amie ikut gaya masakan Suria Amanda. Masak lemak cili padi yang sangat ringkas, tapi sodap! Tak payah bubuh bawang putih & bawang merah.
Kepah Masak Lemak Cili Padi |
Kepah Masak Lemak Cili Padi, Ikan Layar Panggang, Sambal Tomato, ulam-ulaman & hirisan nanas. |
Ikan Layar Panggang |
Ikan Layar Panggang |
Sambal Tomato |
Ulam-ulaman - selada, timun, petai dan tomato kampung. Tidak ketinggalan, air kelapa muda! |
Kepah Masak Lemak Cili Padi. |
- 1 kg kepah - bersihkan / bilas
- 1/2 kg santan
- 2 batang serai - ketuk
- 3 batang kacang panjang - hiris serong
- 5 biji tomato kampung - belah tidak putus
- 1 keping asam gelugor
- garam / perasa pilihan
- 20 tangkai cili padi
- 3 cm kunyit hidup
- Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan tumbuk.
- Kacau selalu sehingga kuah mendidih.
- Kemudian masukkan serai dan asam gelugor.
- Seterusnya masukkan kepah bersama kacang panjang dan tomato kampung.
- Apabila kulit kepah terbuka, dan kacang panjang berubah warna, taburkan garam / perasa pilihan.
- Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Paling suka kalau kepah dibuat masak lemak cili padi .
BalasPadamSedapkan. Tapi banyak makan kuahnyalah...isinya sikit hihihii.
PadamMasak lomak cili api mmg fevret saya…
BalasPadamSedapkan.
PadamLayan la selera hari bapa ye. Sedapnya kepah masak lemak buat pedas-pedas
BalasPadamJom ratah isi kepah.
PadamPos sini sikit.. Ke tinggal cengkerang je? Hihi
Padamfresh fish is the best kan ! thank you sharing resepi kak amie :)
BalasPadamyour welcome darling.
PadamBaca perenggan pertama je terus rasa lapar. Sedapnya kepah masak lemak cili padi.
BalasPadamJemput Farrah.
PadamSedapnya ikan layar.
BalasPadamKat semenanjung taknada jual sebab ikan layar jadi ikan yang dilindungi.Tapi saya pernah makan & sedap isinya.Saya membayangkan cikgu masak ikan layar dengan lada putih Ternyata telahan saya salah...hihihi
Teringat sewaktu Cella aktif berblogging.
PadamAda dia tanya resipi masak ikan layar. Sempat baca entri tulisannya. Tak boleh lupa apabila Cella cerita makan ikan layar goreng macam banyak tulang, rupanya sisik ikan layar itu yang tajam-tajam macam jarum.
meriahnya masakan sedap semua
BalasPadamJemput Kak PI.
PadamAduhhh meriah menu akak... yelah kita dulu permintaan oraang yang dirai ye kak...
BalasPadamAlhamdulillah tunaikan permintaan suami panggang ikan layar.
BalasPadamHari ini dapatlah masak asam pedas ikan pari. Insya Allah.
Sedap plak lauk kepah masak lemak cili api tu..rasa nak buat la nanti...tapi Khamis la kalau nak pi pasar besar pun...sebab Rabu SA kerja kat opis..nanti Selasa Pasar Besar tutup sebab diorang cuci pasar..
BalasPadamhmm saya belum pernah makan kepah, makin penasaran saja karena tulisan dan foto dari kak Amie..
BalasPadamHaus terus tengok air kelapa muda tu.... memang kesukaan betul. Kepah? alamak tak kenal la...hahaha
BalasPadamSedapppnya laukk masak lemakk ni, kepah pun sedap tapi isi sikit kan kak amie, tak puas makannn hehehe
BalasPadamSedapnya ikan layar panggang tu. Kepah masak lemak style nismilan dan johor senang letak kunyit dan cili api je. Betul tu kak amie, selera kita tak siapa tahu. kena utamakan selera yang lain dulu kaedahnya. Sambal tu wajib ada, cicah dengan ulam ulaman berselera makan.
BalasPadamni yg rs nk g cari kepah skrg jg!
BalasPadamBestnya kepah masak lemak ini.. Memang sedap..
BalasPadamsedapnya kepah. lama x makan.. lapar pula tiba2.
BalasPadam