Pertama kali Amie makan Jering Rebus Cecah Kelapa, kira-kira 27 tahun yang lalu, ketika menunggu kedatangan feri dari Brunei menuju ke Pulau Labuan. Ketika itu ada seorang wanita duduk di jeti membawa raga berisi kuih dan juga jering rebus. Amie menyapa wanita tersebut, dan dia terus menunjukkan bungkusan berisi jering rebus. Apabila diberitahu wanita tersebut isi dalam plastik itu ialah jering rebus, Amie gelengkan kepala. Amie beritahu, Amie tak pernah makan jering rebus, dan rasa hairan jering boleh direbus? Maklumlah selama ini hanya tahu jering dibuat ulam makan dengan nasi. Itu pun sebab selalu nampak Bonda makan!
Ambillah. Cubalah makan. Sedap.
Wanita tersebut hulurkan sebungkus jering rebus. Amie teragak-agak untuk menyambutnya.
Cubalah makan dengan kawan-kawan. Ambil saja. Tak perlu bayar, ujar wanita itu tadi.
Amie pun ambil. Amie hulurkan bungkusan jering rebus tadi kepada Erny dan Tadia. (Ini cerita gang kaki jalan zaman remaja purba : Erny dari Kuala Penyu dan Nur Tadia dari Kudat. Kami sama-sama bertemu dalam Ekspedisi Sabah & Sarawak tahun 1990-an).
Tidaklah ada rasa yang pelik ketika mengunyah jering rebus dengan kelapa parut itu! Sedap pula dengan rasa kenyal-kenyalnya.
Kali kedua makan buah jering rebus dengan kelapa parut, ketika sudah jadi isteri kepada Encik Suami. Kalau balik kampung Encik Suami, kebetulan MIL rebus jering, memang sempatlah makan sebiji dua.
Tak bubuh daun pandan pun, Jering Rebus Cecah Kelapa tetap sedap!
Kt Klate mkn menu ni.. Lama xmkn
BalasPadamterkenal juga ni jering rebus di sana.
Padamtak pernah makan..mesti rasa mcm ubi..teka je..hehe..
BalasPadamAda sikit-sikitlah. Tapi lebih sedap sebab lebih kenyal. Kalau ubi empuk
Padamdana tak pernah cuba pun lagi kak... kawan2 dari kelantan selalu cerita kesedapannya dana teringin nk cuba tp tak jumpa orang jual di sini... nak buat sendiri takut tak jadi...
BalasPadamTak cuba buat, tak tau jadi tidaknya Dana.
PadamMemang sedap. Try beli jering dan rebus sendiri... hihihii try & error orang kata.
Tahu, tapi tak pernah jumpa depan mata. Maka tak pernah mencuba..hehe
BalasPadamBaik sungguh wanita tu kasi Amie dan kawan2 merasa free.
Pernah ada jiran bagi tp SA x makan..sudahnya xde sape makan sebab pelik...
BalasPadamuish..sedap tu.Saya pun suka jering rebus.Walupyn empuknya bukan gebu tapi kenyalnya sangat sedap kan
BalasPadamHidangan yang rare. Tak pernah makan jering rebus dengan kelapa parut. Lama gak tu nak merebus jering bagi lembut.
BalasPadamjarang nampak orang makan dgn kepala parut.. mungkin makanan tradisi brunei
BalasPadam