Pages

Ahad, 14 Februari 2021

Lempeng Pisang Jagung Berkrim

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang diharagai. Terima kasih sudi singgah di dapur Amie. Jemput sarapan Lempeng Pisang Jagung Berkrim. Bismillah.

Lempeng pisang Jagung Berkrim & kopi.

Cucur Udang Campur Jagung & Lempeng Pisang Jagung Berkrim.

Abang Farid dan Firdaus memang hantu Cucur Udang Campur Jagung! Kegemaran makan cucur ini memang tahap tak boleh dibawa ampun! Pagi ini, dua beradik sulung dan bongsu ini makan habis cucur satu bekas di atas tu! Fuad dan Fairuz sambung tidur. Jadi dua beradik itu pula terlepas sarapan cucur udang!
Amie dan Encik suami sempat makan juga dua tiga ketul. Selebihnya kami makan lempeng pisang saja. Amie tak tahu apa nama pisang yang Amie lenyek untuk dijadikan lempeng. Pisang itu hasil tanaman Encik Suami di belakang rumah. Baunya wangi dan rasanya manis walaupun kulitnya hijau kekuningan. Tak dapat kongsi gambar pisang tersebut sebab sudah habis. Yang Amie gunakan untuk buat lempeng ini pun sudah terlalu masak, dan hampir lebam. Di bawah ini Amie paparkan gambar pisang tersebut yang Amie ambil pada 31 Januari 2021.

Rasa pisang ini sudah cukup manis bagi Amie. Jadi, tak perlu tambah gula sewaktu menjadikannya sebagai adunan lempeng. Ditambah pula dengan jagung berkrim. jadi, lemak-lemak manislah hasil kejadiannya.


Bahan-bahan:
  • 2.5 cawan pisang lenyek (anggaran) - pilih pisang masak ranum (cukup manis, tak perlu tambah gula) Amie gunakan 5 biji pisang
  • 1.5 cawan tepung gandum
  • 5 sudu besar susu tepung
  • 1 tin jagung krim
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • secubit garam
  • marjerin
Cara:
  1. Campurkan pisang lenyek bersama tepung gandum, susu tepung, soda bikarbonat, baking powder, secubit garam dan gaul sebati.
  2. Masukkan jagung krim. Jika agak cair, tambahkan sedikit demi sedikit tepung gandum.
  3. Panaskan kuali non-stik saiz paling kecil. Cairkan sedikit marjerin.
  4. Masukkan adunan mengikut ketebalan yang disukai.
  5. Terbalikkan lempeng supaya masak kedua-dua belah bahagian.
  6. Hidangkan segera.

11 ulasan:

  1. Sedapnya ❤️ Tadi buat lempeng jugak untuk breakfast. Makan dengan kuah asam pedas ayam masak semalam hihi

    BalasPadam
  2. Cucur jagung Tu yg rindu nak mkn.. bila lah nak buat ni..

    BalasPadam
  3. Nak cuba la buat lempeng pisang ni...nampak sedap tu ha...

    BalasPadam
  4. Rasanya kita boleh lawan dgn Farid dan Firdaus bab makan cucur jagung dengan udang tu, Amie

    BalasPadam
  5. rumah atie mmg kerap ada lempeng pisang hehehe

    BalasPadam
  6. Sedapnya lempeng pisang. Tambah jagung plak, lagi menaikkan selera

    BalasPadam
  7. Sedap sepanjang zaman ni... Lagi2 dalam PKP.. Hihihi

    BalasPadam
  8. sedap betul dpt mkn panas2.. kalau ada kelapa parut lg sedap

    BalasPadam
  9. Bila pisang bergabung dengan jagung. Dua dua manis. memang jadi sedap lempeng tu. Hehe..siapa bangun lambat tak merasalah cucur mommy yang sedap tu.

    BalasPadam