Pages

Selasa, 10 November 2020

Nasi Goreng Sambal Garing Udang Geragau

Selamat pagi warga Borneo dan Malaya, juga warga negara jiran seperti Singapura, Brunei dan Indonesia. Moga baik-baik sahaja ceritanya ketika ini. Pagi ini Amie sediakan Nasi Goreng Sambal Garing Udang Geragau buata alas perut seisi keluarga.

Nasi Goreng Sambal Garing Udang Geragau


Minggu lepas Encik Suami bawa pulang dua bekas sambal garing. Satu bekas berisi Sambal Garing Ikan Bilis dan satu bekas lagi berisi Sambal Garing Udang Geragau. Sambal Garing Ikan Bilis sudah licin isinya, menjadi rebutan Fuad dan Fairuz. Yang tinggal, Sambal Garing Udang Geragau sahaja. Nampaknya tidak ada yang usik isi dalam bekas sambal yang satu ini.
Sambal Garing Udang Geragau



Jom lihat resipi Nasi Goreng Sambal Garing Udang Geragau di bawah ini.

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih
1 cawan hirisan kacang panjang
1 cawan isi jagung
3 sudu besar Sambal Garing Udang Geragau
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga terbit aroma.
  2. Masukkan isi jagung dan kacang panjang. Kacau rata.
  3. Kemudian masukkan nasi putih, diikuti dengan garam / perasa pilihan.
  4. Gaul sebati, dan akhir sekali masukkan Sambal Garing Udang Geragau.
  5. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
  6. Hidangkan dengan hirisan telur dadar dan taburkan Sambal Garing Udang Geragau di atasnya.


 Selamat menjalankan tugas dari rumah. Senyum-senyum selalu!

14 ulasan:

  1. Setakat ni tak pernah lagi masak nasi goreng sambal garing udang geragau. Pasti sedap sambal garing udang geragau tu. Yang sedap haruslah habis dulu.
    Kalau ada sambal macam ni bolehlah saya cuba masak nasi goreng style kak amie

    BalasPadam
  2. Wah sedap nie Amie.. lain kali kalau ada stok sambal macam nie boleh lah cuba juga masak macam Amie..

    BalasPadam
  3. waduhhhh sedap nih kak... bau udang geragau tu sedap, lagilah dibuat sambal kering

    BalasPadam
  4. sedapnya..cantik hiasan telur gulung..

    BalasPadam
  5. Hiasan gred A! macam hotel lima bintang!

    BalasPadam
  6. sedapnya ni! terliur dah huhuhu nak sikit boleh?

    BalasPadam
  7. Salaam, sedap.
    Disini belacan import asik jumpa sampah, makanya buat sambal , sambal belacan directly guna geragau Kering atau cencalok Korea. After all belacan also based from fermented geragau..
    Sama aja rasanya.

    BalasPadam
  8. Presentation mmg terbaekkk... terus lapor tgk gambar

    BalasPadam
  9. Nampak sedap!! Senang dan mudah dibuat juga! Cantik la hiasan guna telur macam tu!

    BalasPadam
  10. Sodap.. sodap.. first time nampak udang geragau dijadikan sambal.. mengancam sangat nie..

    BalasPadam