Pages

Rabu, 4 November 2020

Ayam Masak Ungkep

Jumpa lagi dalam perkongsian resepi warisan nenek moyang yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Tak lain tak bukan resepi Ayam Masak Ungkep, masakan tradisional yang terkenal dalam masyarakat Jawa di Malaya. Kalau dapat kuah ungkep yang berminyak-minyak itu pun dan sedap sangat makan dengan nasi putih.
Anak-anak pun sukakan masakan ini. Mengolahnya pun mudah saja, yang penting masak dengan api perlahan sehingga ayam empuk dan terbit minyak. Jangan lupa tutup kuali ketika memasaknya. Kalau tak tutup kuali namanya bukan ayam masak ungkep tau sebab ungkep dalam bahasa Jawa bermaksud tutup. Jadi, bila diungkep atau ditutup ketika proses memasak, maka terkepunglah segala aroma dan rempah-rempahan dalam kuali, sebati dan meresap ke dalam ayam tadi sehingga masak. 

Ayam Masak Ungkep

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam sederhana besar (lebih kurang 1.4 kg) - potong 10-12 ketul - bersihkan - lumur dengan sedikit garam dan kunyit - perap 30 minit
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
3 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
30 biji cili padi kampung 

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta serai sehingga terbit minyak.
  2. Masukkan bancuhan air pati asam jawa dan biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan ayam. Gaul rata. Setelah ayam kelihatan layu dan berubah warna, tuangkan air.
  3. Setelah masakan mendidih, tutup kuali dan perlahankan api dapur.
  4. Kacau sekali-sekala agar masakan tidak hangus. kekeringan atau hancur.
  5. Apabila ayam telah masak, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
  6. Setelah terbit minyak, padamkan api dapur. Jika suka kuah menjadi kering, boleh panjangkan masa memasak. 
Ayam Masak Ungkep sentiasa di hati!

6 ulasan:

  1. tak pernah dgr ungkep ni... thank you sharing resepi :)

    BalasPadam
  2. dapnya kalau dapat ayam kampung lagi best kan

    BalasPadam
  3. Oo macam tu buatnya.. sedapnyaaa!!!

    BalasPadam
  4. Sedap air masak ungkep. Tapi saya lebih suka ayam goreng berlada. 😋

    BalasPadam