Pages

Selasa, 2 Jun 2020

Udang Butter Telur Masin

Kalau makan di luar, anak-anak suka sangat makan udang mentega telur masin atau sotong mentega telur masin. Nampaknya semenjak PKP dan PKPB, tidak ada peluang untuk bawa anak-anak makan di luar. Jadi, masak sajalah menu ini di rumah sendiri.

Udang Butter Telur Masin
Bahan-bahan:
20 ekor udang kertas sais besar - bersihkan (cungkil urat belakang dari belakang tengkuk udang) - lumurkan dengan 1/2 sudu kecil garam dan 2 sudu besar tepung jagung 
3 pelepah daun kari - lurutkan
10 biji cili padi merah - hiris kasar
5 biji cili padi hijau - hiris kasar
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 sudu besar mentega
4 sudu besar serbuk telur masin
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
minyak

Udang Butter Telur Masin
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng udang hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Panaskan mentega hingga cair.
3. Masukkan hirisan bawang putih, bawang besar, cili padi hijau, cili padi merah dan daun kari.
4. Kacau hingga terbit bau.
5. Kemudian masukkan serbuk telur masin dan kacau sebati.
6. Seterusnya masukkan udang, dan tuangkan susu cair.
7. Gaul rata, dan taburkan Maggi Cukup Rasa.
8. Kacau sekali dua. Padamkan api dapur.

Udang Butter Telur Masin
Udang Butter Telur Masin dah siap!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan