Ketika menumis bahan perencah untuk masakan ikan tuna, anak-anak suka dapat meneka resipi apa yang Amie sedang olah. Itulah resipi tinggalam MIL, masakan ikan dengan lada putih tetapi MIL gunakan ikan layar sedangkan Amie terpaksa gantikan dengan ikan tuna. Lama sangat tak jumpa ikan layar!
Amie memilih bahagian perut ikan tuna (bukan isi perut ikan), yang banyak lemak. Itu sebabnya apabila sudah masak, nampak berlinang-linang kuahnya dengan minyak, hasil lemak ikan tuna.
1/2 kg isi ikan tuna - potong ikut saiz yang digemari
1 sudu besar pati asam jawa - bancuh dengan secawan air
garam / perasa pilihan secukupnya
4 sudu besar minyak
Bahan tumbuk:
1 sudu besar lada putih
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
4 cm halia
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
2. Masukkan ikan tuna dan gaul. Biarkan seketika sehingga ikan tuna berubah warna.
3. Tuangkan bancuhan air asam jawa.
4. Biarkan sehingga masak mendidih, serta keluar minyak dan kemudian perasakan dengan garam /perasa pilihan secukupnya.
5. Padamkan api dapur.
Anak-anak suka sangat kuahnya!
simple resepinya kak, mesti besar ikan tuna nya tuh... tengok dia punya daging tuh
BalasPadamDana,
BalasPadammemang tuna saiz besar, beli yang dah dipotong.
Sedapnya alahai. Byk resepi sedap2 kat sini
BalasPadam