Pages

Khamis, 7 Mei 2020

Resipi Sedap Sotong Masak Lemak Cili Padi

Bertemu lagi buat seketika dalam perkongsian resipi di bulan Ramadhan nan mulia ini. Moga sihat-sihat sahaja dalam menjalani ibadah puasa.

Sotong Masak Lemak Cili Padi
 Kali ini Amie kongsikan resipi masakan sotong cumit atau squid. Ada orang kata sotong cumit ini saudara kepada sotong torak dan sotong jarum.

Sotong Masak Lemak Cili Padi
Saiz sotong cumit tidaklah besar, tetapi istimewanya kita akan jumpa telur di dalam perutnya. Sotong cumit tidak liat seperti sotong katak dan juga sotong torak. Jom kita masak.

Sotong Masak Lemak Cili Padi

Sotong Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
500 gram sotong cumit - bersihkan - tos
3 cawan santan
1 batang serai - diketuk
4 batang kacang panjang - potong ikut suka
1 keping asam gelugor
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
25 biji cili padi kampung warna hijau
3 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Masukkan santan, serai dan bahan tumbuk / kisar ke dalam periuk.
2. Gunakan api sederhana.
3. Apabila kuah santan mula mendidih, masukkan asam keping dan kacang panjang. Kacau.
4. Setelah kacang panjang berubah warna, masukkan pula sotong.
5. Kacau lagi sehingga kuah mula mendidih sekali lagi. 
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Sotong Masak Lemak Cili Padi
Senang saja nak masak sotong cumit. Gunakan kunyit hidup dan cili hijau kalau nak warna kuah berwarna kuning kehijauan. Selamat mencuba.

3 ulasan:

  1. Xpernh lg masak lemak sotong, biasa kalo menu sotong wat sambal or sotong celop tepung

    BalasPadam
  2. tak pernah makan / masak sotong msk lemak cili padi.
    bolehlah try nanti, taklah masak menu sama je kalau sotong tu..hehe

    Amie, sotong tu tak potong habis ya setiap ekor? Cantik pulak.

    BalasPadam
  3. Mama Tisya,
    sotong celup sotong sedap tu!

    Ujie,
    cubalah, in shaa Allah sedap.
    Ye, potong separuh saja, jangan putus.

    BalasPadam