Bahan-bahan:
120 gram biji gandum
2 cawan isi jagung segar
1/2 cawan sagu biji 800 ml air atau 4 cawan air
1 cawan santan pekat
1 cawan gula melaka + 1 cawan air - kalau nak lebih manis boleh tambah
1/2 sudu kecil garam
sehelai daun pandan - siat dan simpul
Cara:
1. Bilas biji gandum - rebus bersama 4 cawan air (800 ml) hingga kembang).
2. Sementara itu masak gula melaka dengan secawan air dan bersama daun pandan. Bila gula sudah larut, tapiskan.
3. Apabila biji gandum sudah kembang, masukkan jagung, sagu biji dan diikuti dengan gula melaka serta garam.
4. Perlahankan api, dan kacau bubur biji gandum sehingga mendidih.
5. Padamkan api dapur.
Oleh kerana bubur gandum ini akan menjadi pekat dan mengembang kerana serap air, jadi bolehlah tambahkan air lagi jika perlu.
tk pernh mkn bubur campur camni...suka bubur jagung
BalasPadamMama Tisya,
BalasPadambubur gandum memang sedap, jagung tu campurannya saja.
This WHEAT PORRIDGE WITH CORN is looking so delicious. It is very healthy for human health as it has corns in it. Now it's time to avail derma rollers for more information.
BalasPadam