Jarang jumpa kupang di LD, terutama kupang ternak yang kulit warna hijau. Ada orang panggil kupang ini dengan nama siput sudu. Kalau kami ke sungai atau ke muara sungai tempat bertemunya air laut dengan air tawar, di situlah kami bersukaria mengutip kupang! Seronoknya suasana mengutip kupang beramai-ramai sampai kecut-kecut jari kaki dan tangan berendam dalam air! Itu cerita dulu, sewaktu anak-anak kami masih kecil dan ramai ahli keluarga masih berkumpul di kampung. Setelah MIL dan FIL kembali kepada-Nya, jarang benar dapat berkunjung ke anak sungai di hujung kampung!
Kalau banyak dapat kupang, Amie suka masak sambal kacang. Boleh makan dengan nasi himpit, Sedap sangat. Kiranya kupang jadi pengganti kerang, sebab di sini memang susah nak jumpa kerang. Gambar di bawah ini ialah gambar kupang yang kami beli di pasar. Beratnya 2 kg. Setelah direbus, buang kulit, sikit jew isinya.... ahaks!
Elok buat kerabu sahajalah, lepas tu ratah-ratah. Sedapkan? Jom lihat resipinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
2 kg kupang - rebus hingga masak - ambil isinya
1 cawan hirisan mangga muda
1/2 cawan hirisan lobak merah
1/2 cawan hirisan tomato - buang biji
7 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - hiris
1 pokok ketumbar - hiris halus
3 sudu besar sos ikan
2 sudu besar gula Thai
1/2 cawan jus limau kasturi
1/2 cawan kacang tanah goreng tanpa kulit - tumbuk kasar
Bahan tumbuk kasar:
7 biji cili padi
3 ulas bawang putih
Cara:
1. Dalam sebuah mangkuk besar, campurkan kesemua bahan di atas.
2. Hiaskan dengan taburan daun ketumbar dan hirisan cili padi serta kacang tanah tumbuk.
3. Sedia untuk dihidangkan.
Masam, manis, masin, pedas semua ada!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan