Pages

Sabtu, 16 Mei 2020

Belulang Masak Lemak dengan Kacang Tolo

Ada sedikit lebihan belulang yang kami bawa dari Malaya tempohari. Amie masak lemak dengan kacang tolo. Teringat Hari Raya Aidil Adha tahun lepas, kami balik kampung dan kakak masak belulang dengan kacang tolo. Bonda suka sangat meratah hingga habis semangkuk!

Belulang Masak Lemak dengan Kacang Tolo
Bahan-bahan:
2 cawan hirisan belulang yang sudah siap direbus hingga empuk
1 cawan kacang tolo yang sudah direbus hingga empuk
1 cawan isi petai
1 cawan suhun yang sudah direndam
2 keping tauhu kering - rendam hingga lembut dan potong kecil
1 batang serai - diketuk
1 biji cili hijau - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 cawan santan pekat + 3 cawan air
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Belulang Masak Lemak dengan Kacang Tolo
Cara memasak:
1. Masukkan santan dalam periuk. 
2. Jerang atas dapur, gunakan api sederhana. Masukkan bahan tumbuk, serai, belulang, kacang tolo, tauhu kering, petai, cili merah dan cili hijau.
3. Kacau selalu hingga kuah mendidih. Kemudian masukkan suhun, garam / perasa pilihan.
4. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Belulang Masak Lemak dengan Kacang Tolo
Sekian.
Resipi ringkas Belulang Masak Lemak dengan Kacang Tolo.

4 ulasan:

  1. belulang tu apa ye amie, perut lembu ke ?

    BalasPadam
  2. Ana,
    Belulang tu kulit lembu yang sudah diproses untuk di masak.

    BalasPadam
  3. tak pernah dengar belulang..lepas google baru tahu rupanya kulit lembu. Tak pernah makan dan tak makan kulit lembut..sedap juga masakan lemak putih camni

    BalasPadam
  4. Azhafizah,
    masakan orang kampung ni

    BalasPadam