Firdaus memang suka makan nasi goreng.
Bila dengar kita nak buat nasi goreng, cepat-cepat dia datang mendekat di dapur menyampaikan pesannya : Daus mau makan nasi goreng pedas! Gorengkan telur ya Mommy....
Baiklah sayang Mommy.
Fairuz makan tercungap-cungap kepedasan, Firdaus relaks saja sambil minta tambah nasi goreng lagi. Dah tahu anak-anak suka nasi goreng untuk sarapan pagi, memang sengaja masak nasi lebih. Simpan semalaman dalam freezer (maklumlah peti sejuk masih lagi belum dapat dibaiki). Awal pagi, Encik Suami yang mula-mula masuk dapur memang dia keluarkan nasi yang sudah keras untuk dinyahbeku. Kita masuk dapur, bolehlah goreng.
4 cawan nasi putih
3 batang sosej - hiris nipis bulat
1 cawan mixed vegetable
2 biji telur - pukul ringan
1 kiub tom yam - hancurkan menjadi serbuk
2 helai daun limau murut - buang urat belakang - ramas
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan
Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
10 biji cili padi
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan hiris. Goreng hingga terbit bau dan layu.
2. Masukkan mixed vegetable dan sosej. Gaul dan biarkan masak seketika.
3. Seterusnya masukkan telur dan kacau rata.
4. Masukkan nasi putih, daun limau purut, taburkan serbuk tom yam, garam dan perasa pilihan.
5. Gaul rata dan padamkan api dapur.
Nasi Goreng Perencah Tom Yam & Sosej dah siap!
tengok je dah tau sedap ni
BalasPadam