Jumpa lagi.
Rasa mengantuk pulalah mata ini.
Di luar, hujan baru berhenti. Syukur. Cuaca tidaklah sepanas sebelum ini.
Jom kita cerita tentang rendang. Kali ini Amie masak rendang limpa. Amie nak rasa lebih pedas, jadi Amie gunakan cili padi kampung yang warna hijau.
Bahan-bahan:
700 gram limpa lembu - rebus selama 20 minit - toskan airnya - hiris ikut saiz yang disukai
1 liter santan dari sebiji kelapa - kisar kelapa dengan air - tapis dan perah
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut - buang uratnya
2 cm lengkuas - diketuk
1 keping asam gelugor
garam / gula melaka / perasa pilihan
Bahan kisar:
5 ulas bawang putih
12 biji bawang merah
1 labu bawang besar
1 cm halia
2 cm kunyit hidup
25 biji cili padi hijau
3 batang serai - dihiris
Cara:
1. Masukkan limpa lembu ke dalam periuk / kuali.
2. Tambahkan semua bahan kisar.
3. Tuangkan santan
4. Masak bahan dengan api besar sehingga mendidih dan kemudian perlahankan api.
5. Masukkan gula melaka, asam gelugor dan kerisik, garam / perasa pilihan secukupnya.
6. Kacau sekali-sekala supaya rendang tidak hangus.
7. Apabila kuah mulai mengering, masukkan daun limau purut dan hirisan daun kunyit.
8. Jika suka rendang yang agak basah, tidak perlu tunggu sehingga kuah kering.
9. Padamkan api dapur.
Inilah rendang kesukaan Amie, hanya gunakan bahan segar tanpa mencampurkan sebarang rempah ratus seperti jintan, kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan yang sewaktu dengannya. Orang kata, rendang asli memang tak gunakan sebarang rempah ratus.
Rendang Limpa Pedas Cili Padi dah siap!
ini favourite suami saya kak, saya memang tak makan. tapi kalau rendang pejam mata pun boleh makan je limpanya ni rasanya ;)
BalasPadamSaya, suka limpa tapi jarang beli sbb suami dan anak-anak tak makan :(
BalasPadamsedap tu masak pedas cili api. tapi tak makan limpa pulak :(
BalasPadamSA suka buat rendang limpa..sekarang dah susah nak cari limpa lembu tempatan..kalau ada pun mahal...selalunya dapat limpa yang diimport
BalasPadam