Pages

Jumaat, 19 Julai 2019

Sayur Losun @ LokioTumis dengan Ikan Bilis

Assalamualaikum dan selamat petang.
Ada lagi menu resepi tertinggak yang baru sempat dijadikan entri.
Alhamdulillah, masih ada saki-baki semangat untuk menulis resepi dan berkongsi gambar masakan seadanya.

Resepi sayur losun ini telah beberapa kali Amie kongsikan di dapur maya ini. Amie suka masak sebab Encik Suami suka makan sayur ini... ahaks!

Kebetulan ada cili putih, jadi masak sahajalah sayur losun seperti biasa dengan mencampurkan bahan lain seperti bunga kantan dan juga ikan bilis.

Cili putih ini tidaklah sepedas cili padi kampung. Amie suka tumis bulat-bulat tak dihiris. Boleh kunyah sekali bersama sayur dan rasanya pedas-pedas manja saja.

Seperti biasa, kalau ada bunga kantan yang sudah kembang eloklah dicapur dalam masakan sayur losun. Amie gunakan sekuntum bunga kantan yang sudah kembang.

Sayur losun @ lokio pun sudah bersedia untuk diolah. Jadi, mari kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
10 batang sayur losun - potong - pisahkan daun dari bebawang
1 kuntum bunga kantan yang sudah kembang - leraikan
15 biji cili putih
1 cawan ikan bilis - bilas dengan aiir bersih - toskan
garam / gula / perasa pilihan
3 sudu besar minyak

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris.
2. Kemudian masukkan ikan bilis dan kacau beberapa kali.
3. Seterusnya masukkan cili putih dan bebawang losun @ lokio.  Masak seketika sehingga cili putih kelihatan layu.
4. Masukkan daun losun bersama bunga kantan.
5. Taburkan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Jemput makan sayur losun @ lokio @ tomboutung!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan