Pages

Sabtu, 27 Julai 2019

Sambal Belacan Manggis

Lupa dah bila masanya buat Sambal Belacan Manggis!

Tak apalah!
Tepek jew di sini untuk rujukan anak-anak akan datang, sebab mereka pun suka makan sambal belacan manggis!

Seingat Amie ketika itu ada lebihan beberapa biji buah manggis yang tidak dimakan. Jadi, eloklah buat sambal belacan.

 Inilah isi manggis itu.

Kewajipan yang tidak boleh ditinggalkan, dalam apa juga sambal Encik Suami memang mahu tambah jus limau samada limau kasturi atau limau nipis! Amie pun bubuh lebih sikit, dan memang nampak cair jugalah sambal tu...ahaks! Jom lhat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
5 biji buah manggis - ambil isinya
garam / gula / perasa pilihan
7 biji limau kasturi - ambil jusnya

Bahan tumbuk - jangan terlalu lumat
20 biji cili padi
2 biji cili merah
2 cm belacan - bakar

Cara:
1. Masukkan isi manggis ke dalam lesung yang mengandungi bahan tumbuk.
2. Lenyek-lenyekkan sedikit isi manggis menggunakan alu.
3. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
4. Perahkan jus limau kasturi.
5. Kacau sebati dan isikan ke dalam mangkuk.

Nyum...nyummm!
Isi manggis sudah sedia manis.
Tambah gula pasir, lagilah manis.
Kita seimbangkan dengan jus limau kasturi.... jadinya masam-masam manis!

6 ulasan:

  1. woww.. 1st time tengok sambal belacan manggis ni

    BalasPadam
  2. 1st time manggis boleh buat sambal ni Amie.mesti sedap ni

    BalasPadam
  3. kecur liur nengok kak oi... walaupun perut dh kenyang lunch awal arini

    BalasPadam
  4. Warisan Petani,
    cubalah... biasanya sambal belacan mangga, belimbing buluh, binjai, kali ini dengan manggis pula.

    Den.dyen,
    boleh try.

    Acik Erna,
    Cuba buat Acik, sedap!

    Norhidana,
    heheeee... jemput jamu mata ye.

    Ujie,
    boleh cuba, sambal belacan jew bubuh manggis.

    BalasPadam