Pages

Ahad, 7 Oktober 2018

Jeruk Mandai Goreng dengan Petai

Ada baki jeruk mandai.
Eloklah diolah sebelum terlupa...hiks!
Kali ini Amie goreng pedas dengan petai, bubuh bawang lebih sikit.
Ketika sedang memasaknya, Firdaus terburu-buru berlari ke dapur: Mommy! Mommy masak apa tu? Sedapnya bau!
Baunya memang sedap, sayang. Tapi sayang Mommy pandai makan ke?

Jom lihat resepinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
1 mangkuk jeruk mandai - bilas dan perah - hiris ikut saiz kegemaran
1/2 cawan ikan bilis - bilas dan toskan
1 cawan isi petai - belah 2
minyak secukupnya
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris;
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
15 biji cili padi
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis serta mandai secara berasingan. Ketepikan.
2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan tadi di dalam kuali.
3. Masukkan semua bahan hiris dan goreng hingga layu.
4. Kemudian masukkan petai, jeruk mandai dan ikan bilis.
5. Gaul rata, dan tambahkan bahan perasa seperti garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
7. Hidangkan dengan nasi panas.

Ratah begitu saja pun sodap!

2 ulasan:

  1. Mandai ni bukan ke jerami cempedak dibuat jeruk. ooo mandai tu boleh buat jeruk rupanya. Selama ni buat cucur je.

    BalasPadam
  2. Notie,
    jerami dengan isi kulit cempedak

    BalasPadam