Pages

Ahad, 7 Oktober 2018

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Kencur

Rasa sepi pula selama 3 hari sebab Fairuz ikut seminar SPM di MPOB. Tak ada lain yang dilayan siang dan malam selain Firdaus. Ternanti-nanti pula bila Fairuz akan sampai ke rumah. Alhamdulillah, menjelang pukul 2 petang tadi, muncullah bujang kami itu dengan wajah lesu. Terdengar Encik Suami menyuruh Fairuz mandi dahulu, solat dan tidurlah kalau letih sangat. 
Menjelang petang sedikit Amie ke dapur dan masak nasi. Kalau Fairuz bangun tidur nanti, bolehlah makan sama-sama. Teragak-agak tak tahu nak masak apa. Akhirnya Amie putuskan untuk mengolah ayam, Ayam Masak Lmeak Cili Padi dengan Kencur. Sambil menyediakan bahan-bahan masakan, sempat lagi meminta tolong Encik Suami ambilkan isi kencur dengan daunnya sekali.

Bahan-bahan:
800 gram daging ayam - potong 10 bahagian
1 batang tempe - potong 6
5 batang kacang panjang - potong 3 cm
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
1 keping asam gelugor
5 helai daun kencur - hiris halus
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
35 biji cili padi hijau
5 biji isi kencur
3 cm kunyit hidup
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk / kisar hingga wangi.
2. Masukkan daging ayam, dan balik-balikkan beberapa kali sehingga layu.
3. Tuangkan santan cair, dan masukkan sekali tempe serta asam gelugor.
4. Biarkan masak sehingga daging ayam menjadi empuk.
5. Tuangkan santan pekat, dan masak lagi selama 5 minit. Kemudian masukkan kacang panjang bersama daun kencur.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

Nota: 
Tempe di tempat Amie berbentuk selinder, jadi potong-potong saja ikut ketebalan yang disukai.

2 ulasan:

  1. Selalu masak lemak cili api tak pernah pulak campur dengan kencur...mesti lagi wangi baunya.

    BalasPadam
  2. Notie,
    ikut resepi orang kampung jew

    BalasPadam