Beberapa hari yang lalu, sempat meninjau sekali lagi ke Batu 7, mencari ikan. Banyak pula jenis ikan pada hari tersebut, dan sudah tentulah Encik Suami tidak lepaskan peluang untuk membeli ikan sulig atau ikan buntut kuning, kata MIL. Ketika kami sedang memilih ikan, tiba-tiba datang pelanggan Cina: Bagi itu ikan tauhu!
Oh! Pernah juga dengar nama ikan taufu.
Haiyyoooo... banyak pula nama ikan ini.
Pernah juga dengar namanya ikan Jepun!
Mana satu yang betul?
Ikan sulig / tauhu / taufu / Jepun ini dijual mengikut dua saiz, kecil dan besar. Kami beli dua jenis saiz. Isinya penuh, dan sedap kalau digoreng begitu saja.
Saiz besar ini mencecah 1.3kg untuk 3 ekor.
Teringat MIL suka gunakan isi ikan ini untuk dibuat serunding. Selain itu MIL juga gunakan isi ikan ini untuk dibuat cempedel @ kepedel, terutama ketika diadakan kenduri sebab cempedel ini merupakan salah satu lauk kenduri.
Teringat ketika makan, anak-anak punyalah suka!
Habis sekali hadap!
Rasanya teringin nak buat lagi, tapi tiba-tiba rasa sayulah pulak.
Dulu, berebut makan dengan semua anak-anak, tapi sekarang hanya tinggal Firdaus di rumah!
In shaa Allah, kalau ada semangat rajin, nak buatlah cempedel ikan sulig. Esok petang Fairuz balik dari seminar SPM, bolehlah makan sama-sama.
Sekian.
Saja jew buat entri tentang ikan sulig dan cempedel.
Mana tahu semangat membara untuk mengolahnya....hiks!
Ikan dah ada. Kelapa pun ada. Semua bahan ada. Semangat itu saja yang perlu diambil dari lubuk sanun!
cemburu dengan akak, banyak jenis ikan yang akak kenal :D
BalasPadamAnn,
BalasPadamsaya pun tak tahu banyak, mana yang tahu tu kongsi bersama
Hi kak klu kat kedah area mn ya ble dpt ikan tauhu ni
BalasPadamTak tahulah dik. Kakak di Sabah.
Padam