Pages

Sabtu, 6 Oktober 2018

Singgang Serani Ikan

Lama juga rasanya tak masak ikan singgang bertumis, resepi Che Mat Gebu DAPUR TANPA SEMPADAN. Singgang Serani Ikan dari dapur Che Mat memang tak pernah tak sedap! Inilah salah satu sebab Amie suka sangat resepi yang Che Mat kongsikan. Moga Che Mat sentiasa sihat dan terus rajin masak-masak kongsi resepi. Dulu, ada beberapa kali Amie kongsikan masakan Singgang Serani Ikan dan hari ini tiba-tiba teringin nak masak dan kongsi sekali lagi. Terima kasih Che Mat atas perkongsian resepi yang tak pernah menjemukan ini.
Dua hari lepas kami ke kampung Batu 7, dan beli beberapa jenis ikan. Terdapat selonggok ikan yang sudah siap dibersihkan dan dipotong. Bila Amie tanya ikan apa, tuan ikan kata ikan ongong. Bukankah ini ikan alu-alu? Bukan, ini ikan ongong, katanya lagi.
Entahlah... betulkah tidak pendengaran Amie, sebab bila Amie tanya Pak Google, ikan ongong itu serupa ikan bilis! Yang ini besar pulak!
Jadi, tak dapatlah nak beri nama ikan apa. Encik Suami pun kata bukan ikan alu-alu, tapi tak tahu juga apa namanya! Kami beli sekilogram. 4 keping Amie goreng saja, dan sedap pula. Lebihannya ada 5 keping, dan Amie teruja nak cuba masak Singgang Serani.

Minta izin ye Che Mat, Amie panjangkan resepinya di sini. Minta maaf juga sebab Amie ubahsuai bahan termasuk jenis ikan dan kacang bendi. (Dalam resepi asal Che Mat gunakan ikan Japanese Mackerel dan terung biru).

Bahan-bahan:
5 kepingan ikan 
10 biji kacang bendi 
2 biji tomato 
2 keping asam gelugor
2 batang serai, dititik
Air secukupnya
1 kiub ikan bilis (optional)
3 sudu besar minyak
garam  / gula secukup rasa

Bahan tumbuk halus:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
15 biji cili padi kampung
1/2 camca teh lada hitam biji


Cara memasak:
  1. Cuci bersih ikan dan toskan. 
  2. Potong tampuk dan ekor kacang bendi. Tomato dibelah 2. Ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis serai dan bahan tumbuk halus, hingga harum. Tuang air secukupnya (Amie gunakan 4 cawan). Masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis, kacau dan biar mendidih.
  4. Masukkan ikan dan kacang bendi serta tomato, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. 
  5. Masak hingga kacang bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi dan lauk2 lain.
Ketika kuah singgang sedang elok mendidih, Encik Suami sudah berada di pintu pagar , pulang dari kerja dan terus menuju ke dapur. Katanya, eloklah dia pergi mandi dan solat Zohor dahulu, kemudian barulah makan tengahari.
Alhamdulillah.
Hari ini dapat makan tiga beranak dengan Firdaus. Fairuz sedang mengikuti kursus seminar SPM selama 3 hari di MPOB.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan