Pages

Ahad, 9 September 2018

Nasi Goreng Sambal Meraung

Ini cerita menu sarapan pagi yang tak sempat dipaparkan kelmarin. 
Ada lebihan Sambal Meraung dan Pekasam Daging Merecik DI SINI. Kebetulan banyak lebihan nasi putih, dan Amie rasa sesuai digoreng tambah dengan Sambal Meraung dan 'beras' pekasam daging yang Amie rasa sedap seperti serunding!

Sambal Meraung tidaklah banyak mana, hanya 150 gram tapi boleh digunakan beberapa kali. Nak makan dengan ikan goreng, ayam goreng pun boleh. Nak masak dengan bahan lain pun boleh.


 
Inilah Sambal Meraung yang Amie gunakan 2 sudu besar dalam masakan Pekasam Daging Merecik. Jadi, ada lebihnya.


Pekasam Daging Merecik pun tak habis. Bolehlah tambahkan ke dalam nasi goreng. Jom lihat resepinya.

Resipi: Nasi Goreng Sambal Meraung

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih
1 cawan jagung tin
2 sudu besar Sambal Meraung
1 cawan lebihan masakan Pekasam Daging Merecik
3 batang kacang panjang - hiris ikut suka
1 labu bawang besar - cincang
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk kasar:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Cara:
1. Gaul nasi putih bersama lebihan Pekasam Daging Merecik. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar serta bahan tumbuk sehingga kekuningan.
3. Masukkan Sambal Meraung dan gaul rata.
4. Tambahkan jagung dan kacang panjang.
5. Seteah kacang panjang erubah warna, masukkan nasi putih yang digaul bersama Pekasam Daging Merecik.
6. Gaul sebati, dan tambahkan garam / perasa pilihan secukupnya.
7. Hidangkan bersama telur goreng.

Kalau tak cukup pedas, tambahkan Sambal Meraung ketika menikmatinya!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan