Pages

Khamis, 16 November 2017

Singgang Ikan Susu

Hari ini masak campak-campak saja apa yang ada. Hasil campak-campak dapatlah dihidangan Singgang Ikan Susu dengan nasi panas! Nasi pun bertambah! Bahaya sungguh resipi singgang! Campak dan rebus, tapi setanding enaknya dengan lauk-pauk lain! Masaklah ikan apa pun, ikan kembung ke, ikan pari ke, ikan terubuk ke, ikan tongkol ke, ikan tuna ke....hiks!
Ada yang masak singgang terus jerang air dalam periuk,ada juga yang tumis dulu bahan perencahnya supaya lebih harum aromanya. Amie ikut yang kedua, tumis dulu.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu seberat 1 kg - bersihkan dan potong 5 bahagian
2 biji tomato hijau - belah 6
2 batang serai - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
2 keping asam gelugur
5 helai daun limau purut - buang urat belakangnya 
10 biji cili padi merah
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar minyak
900 ml air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar 
3 biji cili hijau - potong-potong 

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris bersama lengkuas dan serai hingga wangi.
2. Tambahkan air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan, asam gelugur, daun limau purut, serbuk kunyit, cili padi merah dan cili hijau.
4. Setelah ikan masak, masukkan tomato, garam / gul;a / perasa pilihan.
5. Biarkan mendidih seketika, dan padamkan api dapur.

 Kalau nak rasa pedas, picitkan saja cili padi merah itu ketika sedang makan dengan nasi panas!

5 ulasan:

  1. Salam singgah dan follow sini :)

    Btw nampak makanan smua sedap2 huhu

    BalasPadam
  2. Julia,
    thanks, sudi singgah

    Adda,
    masakan paling senang di dunia

    BalasPadam
  3. memang kegemaran nie kak ammie...hirup2 jer kuahnya

    BalasPadam
  4. adoiii sedap nya Mie
    mana nak cari ikan susu ni
    nak kena pi pasar lah ni

    BalasPadam