Pages

Khamis, 12 Oktober 2017

Kangkung Tumis dengan Udang Pedas Berapi!

Walaupun pedas berapi, sampai nak keluar asap dari telinga tapi licin pinggan! Itulah penangan Kangkung Tumis dengan Udang Pedas Berapi!

Bahan-bahan:
15 batang kangkung - potong ikut citarasa - pisahkan bahagian daun dan batang
15 ekor udang kertas - bersihkan - buang kepala dan kulit
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil perencah Maggi Cukup Rasa

Bahan kisar:
20 biji cili padi
2 biji cili merah
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah 

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan masukkan hirisan bawang besar, goreng hingga layu.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan udang serta batang kangkung. Kacau rata dan masak sehingga udang berubah warna. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
4. Kemudian masukkan daun kangkung, dan tutup kuali selama 1 minit.
5. Buka penutup kuali, dan tambahkan perencah Maggi Cukup Rasa.
6. Gaul rata dan padamkan api dapur.

 Walaupun pedas berapi tapi tetap mengancam selera!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan