Pages

Jumaat, 13 Oktober 2017

Cendawan Shimeji Tumis Pedas dengan Bebola Ikan

Huurrrmmmm.... nampaknya awal Oktober ini, semua masakan lauk-pauk Amie pedas-pedas belaka. Jangan risau, esok tak akan ada paparan resipi pedas punya! Tuan tanah nak jalan-jalan, ronda-ronda cari makan di luar kawasan pulak....hiks!

Bahan-bahan:
1 bungkus cendawan shimeji - potong bahagian akarnya
15 biji bebola ikan
2 pokok sawi manis  - pisahkan batang dan daun - potong ikut suka
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar minyak

Bahan hiris:
15 biji petai
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili hijau
10 biji cili padi

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga layu.
2. Masukkan bebola ikan bersama batang sawi manis. Gaul rata, dan biarkan sehingga bebola ikan masak.
3. Kemudian masukkan cendawan shimeji bersama daun sawi manis dan tutup kuali selama 2 minit.
4. Buka kuali, dan kacau bahan tumisan.
5. Akhir sekali perasakan dengan sos tiram. Jika terlalu kering, boleh tambahkan sedikit air bancuhan tepung jagung.


 Seperti biasa, lauk begini memang sedap untuk ratah-ratah sahaja!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan