Pages

Rabu, 11 Oktober 2017

Ikan Masin Duri Masak Lemak Cili Api dengan Nanas

Ya Allah.... panjangnya nama resipi! Ikan Masin Duri Masak Lemak Cili Api dengan Nanas....9 patah perkataan! Berbaloilah, dengan namanya yang panjang, sebab terasa keenakannya ketika disantap dengan nasi putih! Sudah tentunya masakan yang sekali-sekala sahaja ada di dapur ini akan terus menjadi ingatan kalau ada bekalan ikan masin lagi!

 Bahan-bahan:
4 ekor ikan masin duri saiz sederhana kecil - bersihkan - potong dua dan rendam 20 minit - toskan 
1/2 biji nanas (500 gram) potong ikut citarasa
2 batang serai - dititik
600 ml air
250 ml santan pekat 
garam / gula / perasa pilihan
(Nanas yang Amie gunakan agak masam, jadi Amie tak perlu bubuh asam keping untuk menambahkan rasa masam).

Bahan tumbuk:
20 biji cili padi hijau
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Masukkan air ke dalam periuk bersama bahan tumbuk dan serai serta nanas. Jerang di atas api sederhana.
2. Setelah bahan mendidih, masukkan ikan masin duri dan masak hingga nenas lembut dan ikan masin masak.
3. Tambahkan santan pekat, garam / gula / perasa pilihan.
4. Kacau sekali-sekala dan apabila kuah mula mendidih, terus padamkan api dapur.

Kuahnya pun dah cukup sodap!

2 ulasan: