Selamat petang semua...
Yang tersesat ke sini, Amie hidangkan minum petang dengan sepiring Kuih Cara Inti Gula Melaka. Jemput ye...
Bahan-bahan (untuk batter):
250 gram tepung gandum - diayak
450 ml santan - boleh juga gunakan susu
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur gred A
parutan gula melaka secukupnya
50 ml jus daun pandan
sedikit minyak dan simpulan daun pandan untuk mengglis acuan
Cara menyediakan batter:
1. Bancuh bahan batter dengan telur dan santan. Adun hingga rata dan kemudian masukkan baki santan.
2. Tuang batter ke dalam jug penyukat.
Cara memasak kuih cara:
1. Panaskan acuan kuih cara.
2. Sapukan sedikit minyak menggunakan daun pandan.
3. Tuangkan batter hingga setengah penuh.
4. Masukkan dengan cermat 1/4 sudu teh gula melaka.
5. Tuangkan lagi batter supaya tertutup intinya.
6. Tutup acuan dengan tudungnya (atau tudung periuk) dan biarkan kuih masak perlahan-lahan.
7. Cungkil tepi kuih dengan lidi dan angkat kuih yang masak dengan sudu.
8. Ulangi hingga batter habis.
Jemput!
Amie, kuih cara is one of my favorite kueh. Teringin sangat nak makan. Bila senang nak cuba resipi Amie.
BalasPadam