Pages

Ahad, 14 Ogos 2016

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Kencur

Sedap sungguh kalau dapat makan ayam panggang tuang kuah santan pekat pedas cili padi aroma kencur! Tapi lama sangat menunggu sampai ngiler! Tak juga sampai menu itu! Hurrmmm... ini menu orang kampung kami. Biasanya dijadikan sebagai salah satu menu dalam nasi berkat semasa kenduri terutamanya sewaktu muputi atau mitoni.... (kalau nak tahu apa itu muputi atau mitoni, sila tanya pak google yeaa... ). Ada juga Amie terangkan dalam blog ni, tapi tak ingat mana satu entrinya.
Untuk tidak menghampakan selera sendiri, Amie masaklah juga ayam dengan kencur, tapi tak berapa rajin pulak nak panggang ayam. Jadi, masak sajalah dalam kuali sekali harung! Selain kentang, Amie masukkan sekali terung Taiwan nan tinggal sebatang tu. Kalau nak cantik, kuning kehijauan, gunalah cili padi hijau, tapi Amie ada cili padi merah jew... dah masak semuanya! Okeylah tu kan... ahaks!


Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong 8 keping
200 ml santan pekat - tambahkan 2 cawan air
1 labu bawang besar - mayang kasar
10 helai daun cekur - hiris halus
4 biji ubi kentang - kupas kulit dan belah 2
1 batang terung Taiwan - belah dua dan potong 4 - rendam dalam air
1 keping asam gelugur
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk /kisar:
20 biji cili padi - tambah / kurang - ikut selera / kepedasan yang diingini
5 ketul isi cekur
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
2 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul sebati.
2. Masukkan asam keping, daging ayam dan kentang serta santan. Biarkan masak mendidih sehingga daging ayam dan ubi kentang empuk. Kemudian masukkan terung.
4. Setelah terung empuk, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Taburkan hirisan daun kencur dan kacau sekali dua.
6. Padamkan api dapur.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Kencur sudah siap!

2 ulasan: