Pages

Sabtu, 13 Ogos 2016

Acar Kepala Ikan Masin

Isi ikan masin kerapu dah habis. Tinggallah beberapa keping kepalanya yang terbiar. Daripada terbuang begitu saja, eloklah kita buat acar ikan.... macam sedap jew bunyinya!


Bahan-bahan:
400 gram kepala ikan kerapu masin - cuci bersih dan toskan
20 ulas bawang putih - kupas
20 biji bawang merah kecil - kupas
7 biji cili merah 
3 cm halia - hiris halus
2 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu besar pati asam jawa - bancuh dengan 50ml air
4 sudu besar parutan gula melaka
1 cawan cuka
1/2 cawan minyak
sedikit garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
7 biji cili kering 
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

 Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis halia serta bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan serbuk kari, dan bancuhan air pati asam jawa.  Masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan bawang putih, bawang merah serta kepala ikan kerapu masin. Gaul sebati.
4. Setelah kesemua bahan tadi masak, tambahkan cuka, gula dan sedikit garam / perasa.
5. Perlahankan api dapur dapur dan biarkan masak sepenuhnya sehingga terbit minyak sekali lagi.
6. Padamkan api dapur.

1 ulasan:

  1. Wiiiih mantap nya masakan mu chef jadi ngiler aku lihat nya

    BalasPadam