Dah lama teringin nak masak rendang ikan tongkol bila pertama kali terpandang masakan itu di dapur ZULFAZA LOVES COOKING. Akhirnya dapatlah juga merasa masakan ini petang kelmarin. Memang sedaplah masakan ini, selain isi ikan tongkol yang kenyal dan tidak hancur, kuahnya pun memang cukup memikat selera!
Ada sedikit ubahsuai dalam resepi ini, misalnya Amie tidak gunakan cili kering, sebaliknya gunakan cili padi. Jintan manis dan ketumbar juga Amie tidak gunakan. Apa pun Amie tuliskan di sini resepi asal dari dapur Zulfa. Terima kasih Zulfa di atas perkongsian resepi yang enak ini.
Sumber : ZULFA LOVES COOKING
Bahan A:
1 ekor ikan tongkol - Amie gunakan 2 ekor -1 kg - ketepikan bahagian kepala
3 cawan santan dari sebiji kelapa
2 sudu makan kerisik
3 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit - dihiris halus
3 helai daun limau purut - dikoyak
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa
sedikit gula
Bahan B : dikisar
15 tangkai cili kering - Amie gunakan 30 biji cili padi hijau
5 biji cili api
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
Amie tambah 2 inci kunyit hidup
1 sudu teh serbuk ketumbar - Amie tidak gunakan
1 sudu teh serbuk jintan manis - Amie tidak gunakan
Cara:
1. Potong ikan dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumis Bahan B. Kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan tongkol, santan, kerisik, daun limauy purut, garam dan asam gelugur.
4. Masak hingga pecah minyak dan pekat.
5. Masukkan daun kunyit. Kacau rata dan angkat.
Walaupun masak petang kelmarin, tapi ada sedikit lebihan. Balik dari kerja petang tadi, Amie panaskan semula dan makan dengan nasi. Waduh! Enak banget walaupun hanya kuahnya saja yang digaul dengan nasi panas!
Terima kasih daun keladi sekali lagi buat Zulfa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan